Organska mediteranska prehrana povezana s poboljšanom plodnošću muškaraca


Organska mediteranska prehrana povezana s poboljšanom plodnošću muškaraca

Rezultati talijanske studije potvdili su blagotvorne učinke organske mediteranske prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata na mušku plodnost. Naime, pokazalo se da organska mediteranska prehrana bogata antioksidansima i detoksikacijskim namirnicama, višestruko nezasićenim mastima i cjelovitim žitaricama značajno povećava razinu testosterona i smanjuje fragmentaciju DNK sperme.

Inače, neplodnost je značajan zdravstveni problem koji pogađa oko 8 – 12% parova u svijetu. Oko 50% neplodnosti parova povezano je s muškim reproduktivnim komplikacijama. Uz reproduktivne komplikacije, nezdravi stilovi života i izloženost toksinima iz okoliša glavni su uzroci muške neplodnosti.

Testosteron je primarni muški hormon odgovoran za muške spolne karakteristike, spermatogenezu i plodnost. Ima vitalnu ulogu u kontroli apoptoze stanica testisa i sprječavanju oštećenja DNK sperme. Kod pretilih muškaraca, niske razine testosterona, zajedno s visokim razinama slobodnih radikala, dovele su do fragmentacije DNK sperme.

Među raznim čimbenicima načina života, poznato je da loše prehrambene navike potencijalno utječu na plodnost. Međutim, ne postoje jasne smjernice o obrascima prehrane za parove koji pokušavaju zatrudnjeti.

Izvor:
Current Research in Food Science