Otkriven protein mozga ključan za oporavak od moždanog udara


Otkriven protein mozga ključan za oporavak od moždanog udara

Američki znanstvenici s University of Pittsburgh School of Medicine i VA Pittsburgh Healthcare System, otkrili su da protein mozga znan kao UCHL1 može biti presudan za popravak živčanih stanica nakon moždanog udara.

Smatra se da bi rezultati ovog istraživanja mogli pomoći u razvoju terapija koje poboljšavaju oporavak od moždanog udara poboljšanjem biološkog procesa obnove.

Poznato je da se s liječenjem moždanog udara treba započeti u prvim satima nakon moždanog udara. Iako su tradicionalne terapije za moždani udar vrlo djelotvorne kada su dostupne, većini pacijenata te terapije nisu dostupne u satima nakon moždanog udara. Stoga postoji jasna potreba za novim pristupima koji mogu poboljšati oporavak pacijenta od moždanog udara.

Protein UCHL1 je enzim koji je vrlo aktivan u mozgu i ima ulogu u uklanjanju abnormalnih proteina. Smatra se da mutacije u genu koje kodiraju UCHL1 uzrokuju deficite motorne funkcije kod ljudi. 

Laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da aktivacija UCHL1 nakon moždanog udara pomaže u očuvanju funkcije neurona i moždanog tkiva aktiviranjem mehanizama staničnog oporavka koji su brzo očistili oštećene proteine ​​i spriječili daljnji gubitak živčanih stanica.

Izvor:
University of Pittsburgh