Otkrivene varijante gena povezane s rizikom od endometrioze


Otkrivene varijante gena povezane s rizikom od endometrioze

Znanstvenici sa University of Oxford, Queensland Institute of Medical Research i Harvard Medical School otkrili su dvije varijante gena koje su odgovorne za veći rizik od razvoja endometrioze.

Naime znanstvenici su otkrili da su kromosomi 1 i 7 ključni za povišeni rizik od razvoja endometrioze

Kromosom 7 je uključen u regulaciju gena koji su odgovorni za razvoj maternice, dok je kromosom 1 važan za metabolizam hormona i razvoj ženskog reproduktivnog sustava.

Endometrioza je poremećaj kod kojega se aktivno tkivo endometrija nalazi izvan šupljine maternice. Neke žene s proširenom endometriozom su bez simptoma, dok neke s oskudnom bolešću mogu patiti od jakih bolova. Kliničko očitovanje obuhvaća bol u zdjelici, poremetnje menstruacije, neplodnost, dispareuniju, disuriju i bol prilikom defekacije. Ako je endometralno tkivo prisutno u jajovodima nerijetko dolazi do neprohodnosti jajovoda.

Dijagnosticiranje endometrioze nije lagano, naime često prođu godine prije postavljanja točne dijagnoze. Često se endometrioza zamjeni s drugim uzrocima bolova u zdjelici kao što su ciste jajnika, upalna bolest zdjelice ili sindrom iritabilnog crijeva. 

Najpouzdanija metoda za dijagnosticiranje endometrioze je endoskopija zdjelišta s biopsijom.

Za liječenje endometrioze primjenjuju se protuupalni lijekovi, lijekovi koji vrše supresiju funkcije jajnika te lijekovi koji spriječavaju rast i aktivnost endometralnih implantata.

Isto tako postoji mogućnost konzervativne kirurške resekcije što veće količine endometriotičnog tkiva, a u težim slučajevima primjenjuju se histerektomija i ooforektomija.

Izvor:
BBC