Pojava bubrežnih kamenaca sve učestalija


Pojava bubrežnih kamenaca sve učestalija

U sve većeg broja tinejdžera i žena dijagnosticiraju se bubrežni kamenci što je vrlo zabrinjavajuće obzirom da se oni tipično javljaju u muškaraca srednje životne dobi, ukazuje istraživanje provedeno u SAD-u.

Naime pokazalo se da se u razdoblju od 1997. do 2012. godine rizik od bubrežnih kamenaca kod djece udvostručio, a kod žena povećao za 45 posto.

Najveći porast učestalosti bubrežnih kamenaca zabilježen je kod tinejdžerica, u dobi od 10 do 24 godine. Zanimljivo je da je u njih učestalost bubrežnih kamenaca bila veća nego u njihovih muških vršnjaka. Nakon 25. godine, bubrežni kamenci su češći u muškaraca.

Pojava bubrežnih kamenaca u djece je posebno zabrinjavajuća, jer postoje ograničeni dokazi o tome kako najbolje liječiti djecu s bubrežnim kamencima, ističu stručnjaci. Jednako tako, ne treba zaboraviti da su bubrežni kamenci povezani s većim rizikom od kronične bubrežne bolesti, kardiovaskularne bolesti, te bolesti kostiju, posebice kod mladih žena.

Pretpostavlja se da je do porasta učestalosti bubrežnih kamenaca došlo zbog nedovoljnog konzumiranja vode i loših prehrambenih navika poput povećanog unosa soli i smanjenog unosa kalcija.

Izvor:
Clinical Journal of the American Society of Nephrology