Pomoću novog krvnog testa može se ranije otkriti širenje melanoma


Pomoću novog krvnog testa može se ranije otkriti širenje melanoma

Prema rezultatima nove studije zahvaljujući novom krvnom testu liječnici će u budućnosti moći pratiti širenje uznapredovalog melanoma. Novi test prati razinu fragmenata DNK mrtvih stanica raka, i uspješniji je u praćenju širenja i težine uznapredovalog melanoma od trenutno postojećeg testa.   

Naime, novi test koji prati razinu cirkulirajuće tumorske DNK (ctDNK) u krvi uspješniji je u praćenju napredovanja melanoma od testa koji mjeri razinu enzima laktat dehidrogenaze (LDH) u krvi.

Inače, kod agresivnog rasta tumora dolazi do povišenja razine LDH.  Međutim, treba spomenuti da se razina LDH može povisiti i kod drugih bolesti i stanja.

Također, treba spomenuti da su razine ctDNK bile povišene u 80 posto pacijenata koji su se trebali podvrgnuti liječenju uznapredovalog melanoma. Dok je kod istih pacijenata LDH bila povišena u samo 30 posto pacijenata.  

Zanimljivo je da ctDNK krvni test potvrdio recidiv melanoma u 85 posto slučajeva, a LDH krvni test u samo 54 posto slučajeva. Svakako treba istaknuti da su svi slučajevi recidiva karcinoma bili potvrđeni CT  ili Rtg snimanjem.

Nije na odmet spomenuti da su neka prethodna istraživanja pokazala da ctDNK krvni test može pomoći u praćenju napredovanja raka dojke i raka debelog crijeva.

Izvor:
Molecular Oncology