Poremećaji spavanja povećavaju rizik od moždanog udara


Poremećaji spavanja povećavaju rizik od moždanog udara

Analiza 29 studija pokazala je da premalo ili previše sna može biti čimbenik rizika za moždani udar te da može ometati oporavak od moždanog udara. Jednako tako, pokazalo se da su poremećaji spavanja kao što su insomnija (nesanica) i sleep apneja češći u osoba koje su preživjele moždani udar.

Neke studije su pokazale da je sleep apneja bila prisutna prije moždanog udara te da može doprinijeti riziku od razvoja moždanog udara. Također, što je sleep apneja bila teža, to je i moždani udar bio teži.

Smatra se da se primjenom terapije nazalnog kontinuiranog pozitivnog tlaka u dišnim putevima (CPAP) kod pacijenata sa sleep apnejom može smanjiti rizik od moždanog udara. Isto tako, smatra se da kod pacijenata s moždanim udarom treba provjeriti imaju li oni i sleep apneju te u slučaju njene prisutnosti treba ju također liječiti.

Kao što je ranije spomenuto insomnija (nesanica) i hipersomnija (prekomjerno spavanje) su također čimbenici rizika za moždani udar. Naime, loš san može utjecati na povišenje krvnog tlaka, koje pak povećava rizik od moždanog udara. Zanimljivo je da i sindrom nemirnih nogu može doprinijeti lošijoj kvaliteti spavanja.

Inače, spavanje je izuzetno bitno za oporavak funkcije mozga nakon moždanog udara, što objašnjava zašto poremećaji spavanja mogu utjecati na oporavak od moždanog udara.

Izvor:
Stroke