Poremećaji spavanja vrlo zastupljeni u djece s migrenom


Poremećaji spavanja vrlo zastupljeni u djece s migrenom

Čini se da su poremećaji spavanja vrlo česti kod djece s migrenom i povezani su s većom težinom glavobolje, ukazuju rezultati nove studije. Inače, poremećaji spavanja vrlo su česti u pedijatrijskoj dobi i oko 25 posto djece ima problema sa spavanjem u nekom trenutku, s većom stopom ako postoje druga medicinska, psihijatrijska, neurorazvojna i neurološka stanja

Poremećaji spavanja, iako su vrlo česti kod djece s migrenom i često povezani s većom težinom glavobolje, ostaju nedovoljno dijagnosticirani u mnogim slučajevima.

Između sna i glavobolje postoji međusobna ovisnost. Neodgovarajuće ili produljeno trajanje sna ili loša kvaliteta sna pokretači su napadaja migrene, a česta noćna buđenja prethode migreni povezanoj sa spavanjem. Jednako tako, loš san je povezan s razvojem kronične migrene. S druge strane, migrena se također može smatrati mogućim uzrokom narušenog sna. Obzirom na odnos između spavanja i karakteristika migrene, poboljšanje kvalitete sna moglo bi pomoći u ublažavanju migrene i obrnuto.

Smatra se da bi klinička procjena pedijatrijskih pacijenata s migrenom uvijek trebala uključivati ​​pažljivu analizu njihovih navika spavanja kako bi se rano otkrila prisutnost poremećaja spavanja.

Izvor:
Journal of Clinical Medicine