Postupno izlaganje kikirikiju može pomoći djeci s alergijom na kikiriki


Postupno izlaganje kikirikiju može pomoći djeci s alergijom na kikiriki

Djeci i tinejdžerima s alergijom na kikiriki, mogao bi pomoći novi način liječenja alergija na hranu, oralna imunoterapija, kod kojeg se konzumiraju male količine proteina kikirikija, koje se postupno povećavaju, u nadi da će se stvoriti tolerancija na kikiriki.

U istraživanju koje je provedeno u Velikoj Britaniji na 99 djece, u dobi od 7 do 16 godina, nakon šest mjeseci primjene navedene terapije, 84 do 91 posto djece, moglo je konzumirati pet zrna kikirikija dnevno bez ikakvih komplikacija, što je 25 puta više nego što su djeca mogla podnijeti prije terapije.

Prema mišljenju stručnjaka oralna imunoterapija je još jednom pokazala obećavajuće rezultate u liječenju alergija na hranu. No, da bi došla u širu primjenu treba proći još dosta vremena. Također, smatra se da će rezultati ovog istraživanja pomoći u razvoju novih terapija za liječenje alergija na hranu.

Trenutno, djeca s alergijom na kikiriki koriste autoinjektor (samoubrizgavač) adrenalina kao što je EpiPen kako bi spriječila anafilaksiju, po život opasnu alergijsku reakciju.

Simptomi koji upućuju na nastup anafilaktičke reakcije uključuju: svrbež kože, izdignuti osip (poput koprivnjače); crvenilo uz osjećaj vrućine; oticanje usana, grla, jezika, šaka i stopala; piskanje; promuklost; mučninu; povraćanje; grčeve u trbuhu i u nekim slučajevima gubitak svijesti.

Inače, adrenalin djeluje izravno na srčanožilni i dišni sustav suprotstavljajući se mogućim smrtonosnim učincima anafilaksije tako što brzo sužava krvne žile, opušta mišiće u plućima radi poboljšanja disanja, smanjuje oticanje i potiče srčani ritam.

Svakako treba istaknuti da oralna imunoterapija nije terapija koju bi pacijenti trebali pokušati sami, na svoju ruku, bez nadzora liječnika, jer poznato je da je alergija na kikiriki najčešći uzrok po život opasnih alergijskih reakcija koje su povezane s alergijom na hranu.

Izvor:
The Lancet