Povišene razine dvaju hormona ukazuju na povećani rizik od raka prostate


Povišene razine dvaju hormona ukazuju na povećani rizik od raka prostate

Novo istraživanje predstavljeno na NCRI Cancer Conference 2019, pokazalo je da povišene razine slobodnog testosterona i inzulinu sličnog faktora rasta-1 (IGF-I), ukazuju na povećani rizik od raka prostate.

Uočeno je da svaki porast IGF-I-a za 5 nmol/L  povećava rizik od raka prostate za 9 posto. Dok porast slobodnog testosterona od 50 pmol/L, povećava rizik od raka prostate za oko 10 posto.

Valja istaknuti, da su razine spomenutih hormona bile povišene godinama prije nego što je došlo do razvoja raka prostate, što ukazuje na uzročno-posljedičnu vezu, da povišene razine hormona induciraju kanceroznu transformaciju. 

Inače, kada se govori o malignim bolestima kod muškaraca, samo rak pluća ubija više muškaraca od raka prostate. Uz visoku razinu testosterona, rak prostate je povezan i sa starijom dobi, određenim rasama i obiteljskom poviješću bolesti. U većini slučajeva rak prostate raste sporo i ostaje ograničen na samu prostatu. No, određene vrste raka prostate mogu biti vrlo agresivne i proširiti se van prostate te uzrokovati smrt.

Izvor:
NCRI Cancer Conference 2019