Povišeni krvni tlak u mladosti povećava rizik od ateroskleroze


Povišeni krvni tlak u mladosti povećava rizik od ateroskleroze

Prema istraživanju koje je provedeno u SAD-u na gotovo 4.700 ispitanika, osobe koje u dvadesetim godinama imaju blago povišeni krvni tlak izložene su većem riziku od razvoja ateroskleroze u srednjoj životnoj dobi.

Također, pokazalo se da čak i osobe koje su u mladosti imale predhipertenziju imaju veći rizik od razvoja ateroskleroze 25 godina kasnije.

Stoga je izuzetno bitno da i mlađe osobe znaju koliki im je krvni tlak, kako bi u slučaju povišenja krvnog tlaka mogle promjeniti način života te dovesti krvni tlak u granice normale.

Svakako treba naglasiti da ovi rezultati znače da liječnici ne smiju zanemariti čak i blago povišenje krvnog tlaka u mlađih odraslih osoba.

Dobra vijest je da se navedeno blago povišenje krvnog tlaka može značajno smanjiti promjenom načina života koja uključuje promjenu prehrane i tjelesnu aktivnost. Naime, ukoliko ste pretili, čak i skidanje nekoliko kilograma, može pomoći u snižavanju vašeg krvnog tlaka. Jednako tako, bitan je i san, u idealnom slučaju 6 do 8 sati sna.

Izvor:
Journal of the American Medical Association