Povišeni unos soli povezan s većim rizikom od moždanog udara


Povišeni unos soli povezan s većim rizikom od moždanog udara

Američko istraživanje provedeno na 2.657 ispitanika starije životne dobi pokazalo je da su osobe koje konzumiraju veće količine slane hrane izložene tri puta većem riziku da će u idućih deset godina doživjeti moždani udar.

Ovi rezultati dodatno osnažuju tvrdnju da je prekomjeran unos soli čimbenik rizika za moždani udar.

Inače od ranije je poznato da kako ljudi povećavaju unos soli u organizam, tako se povisuje i njihov krvni tlak.

No nije nije bilo u potpunosti jasno, da li konzumiranje slane hrane znači i povećanje rizika za srčani i moždani udar.

Za razliku od krvnog tlaka, koji se brzo mijenja, moždani udar i srčana bolest su dalekosežne komplikacije.

Treba reći da Američko udruženje za bolesti srca (AHA) preporuča da dnevni unos soli ne prelazi 1.500 mg, dok prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) unos soli ne bi trebao biti veći od 2.000 mg.

Izvor:
Stroke