Prehrambeni vitamin A obećava u intervenciji za Alzheimerovu bolest


Prehrambeni vitamin A obećava u intervenciji za Alzheimerovu bolest

Nedavna studija objavljena u časopisu Frontiers in Nutrition procijenila je učinke prehrambenog vitamina A na crijevnu mikrobiotu, intestinalni transkriptom, upalu i patologiju amiloida-beta (Aβ).

Alzheimerova bolest je neurodegenerativni poremećaj vezan uz starenje bez učinkovitih intervencija za liječenje ili modificiranje njezinog napredovanja. Međutim, nova istraživanja sugeriraju da vitamin A u prehrani može igrati ulogu iu prevenciji i u liječenju Alzheimerove bolesti, iako točni mehanizmi nisu u potpunosti razjašnjeni. Inače, glavne karakteristike Alzheimerove bolesti su naslage amiloida-beta (Aβ) i hiperfosforilirani tau protein.

Nova studija pokazala je da dodatak vitamina A u prehrani modulira crijevnu mikrobiotu, crijevnu propusnost, upalne čimbenike i stvaranje amiloid-beta proteina, nudeći uvid u patogenezu Alzheimerove bolesti i potencijalne terapijske puteve za daljnje istraživanje. Ovo istraživanje naglašava zamršenu međuodnos između prehrane, crijevne mikrobiote i neurodegenerativnih procesa, naglašavajući važnost prehrambenih intervencija u upravljanju patologijama povezanim s Alzheimerovom bolesti.

Mnoge žitarice za doručak, sokovi, mliječni proizvodi i druga hrana obogaćeni su retinolom (preformirani vitamin A). Mnogo voća i povrća te neki dodaci prehrani sadrže beta-karoten, likopen, lutein ili zeaksantin. Vitamin A sadrže lisnato zeleno povrće (kelj, špinat, brokula), narančasto i žuto povrće (mrkva, slatki krumpir, bundeva i druge zimske tikve, ljetne tikve). rajčice, crvena paprika, dinja, mango, goveđa jetra, riblja ulja, mlijeko i jaja.

Izvor:
Frontiers in Nutrition