Prehrana može utjecati na vrijeme nastupanja menopauze


Prehrana može utjecati na vrijeme nastupanja menopauze

Britansko istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 35.000 žena u dobi od 40 do 65 godina, pokazalo je da se na temelju prehrane može predvidjeti hoće li neka žena ući ranije ili kasnije u menopauzu

Naime, u žena koje konzumiraju veće količine rafiniranih ugljikohidrata, menopauza nastupa ranije, dok u žena koje konzumiraju veće količine mahunarki i ribe, kasnije.

Svakako treba istaknuti da veća konzumacija masne ribe može odgoditi vrijeme prirodne menopauze za otprilike tri godine, dok svježe mahunarke poput graška i zelenog graha mogu odgoditi nastup menopauze za oko godinu dana. Jednako tako, veći dnevni unos vitamina B6 i cinka također može odgoditi menopauzu.

S druge strane, veća konzumacija rafiniranih ugljikohidrata poput tjestenine i riže može ubrzati početak menopauze za 1,5 godina.

Zanimljivo je da su vegeterijanke u prosjeku ulazile u menopauzu godinu dana ranije, što se pripisuje činjenici da prehrana bogata vlaknima te siromašna životinjskim mastima može utjecati na snižavanje razine hormona estrogena.

Prepostavlja se da određene namirnice mogu utjecati na hormone poput inzulina koji može ometati aktivnost spolnih hormona.

Smatra se da bi dodatna istraživanja trebala utvrditi specifičnu povezanost određenih namirnica i menopauze.

Izvor:
Journal of Epidemiology & Community Health