Primjena probiotika može pomoći u očuvanju funkcije bubrega


Primjena probiotika može pomoći u očuvanju funkcije bubrega

Primjena probiotika (dobrih bakterija) za uklanjanje uremičnih toksina iz debelog crijeva mogla bi pomoći u održavanju zdrave funkcije bubrega, tvrde stručnjaci. Inače, postoji oko stotinu vrsta uremičnih toksina. Uremični toksini povezani sa zdravljem bubrega su urea, urična (mokraćna) kiselina i kreatinin.

Valja istaknuti da je tehnologija enterološkog smanjenja toksina inovativni i neinvazivni pristup održavanju zdrave funkcije bubrega. To je patentirani postupak koji koristi probiotike, pažljivo odabrane bakterije, za metaboliziranje cirkulirajućih uremičnih toksina kada se difundiraju iz krvi u debelo crijevo. Dobre bakterije u debelom crijevu djeluju poput sredstava za čišćenje krvi, koja uz pomoć mikroba posredno uklanjaju toksine i pomažu ih eliminirati kao otpad (fekalnu tvar).

Pa se tako pokazalo da probiotska formulacija koja sadrži S. thermophilus, L. acidophilus i B. longum, ima vrlo visoki kapacitet za uklanjanje uremičnih toksina koji su rezultat zatajenja bubrega. Metabolizirani toksini se prenose kroz crijeva i iz tijela kao kruti otpad, pošteđujući kompromitirane bubrege od većeg opterećenja.

Smatra se da pacijentima koji su u stadiju III i IV kronične bubreže bolesti (CKD), ova probiotska forumlacija može stabilizirati rad bubrega, te time eventualno odgoditi potrebu za dijalizom.

Izvor:
ANNA 2019