Prisutnost određene bakterije iz crijeva kod majke mogla bi zaštititi dijete od alergije na hranu


Prisutnost određene bakterije iz crijeva kod majke mogla bi zaštititi dijete od alergije na hranu

Australski znanstvenici s Deakin University otkrili su da određena bakterija prisutna u majčinom crijevu tijekom trudnoće može zaštititi dijete od razvoja alergije na hranu u prvoj godini života.

Naime, radi se o bakteriji Prevotella copri, koja inače fermentira dijetalna vlakna u masne kiseline. Prevotella copri je opisana kao komenzalni bakterijski rod koji proizvodi kratkolančane masne kiseline koje bi mogle potaknuti razvoj imunološke tolerancije kod fetusa.

Smatra se da spomenuta bakterija također može kod djece smanjiti rizik i od drugih alergija poput peludne groznice.

Valja spomenuti da su neka druga istraživanja o prevalenciji bakterije Prevotellae copri otkrila da su sojevi Prevotellae povezani s biljnom prehranom.

Izvor:
Nature Communications