Probiotici mogu poboljšati pamćenje u oboljelih od Alzheimerove bolesti


Probiotici mogu poboljšati pamćenje u oboljelih od Alzheimerove bolesti

Prema rezultatima istraživanja koje je objavljeno u medicinskom časopisu Frontiers in Aging Neuroscience, izgleda da oboljeli od Alzheimerove bolesti mogu poboljšati svoje pamćenje i sposobnost razmišljanja uzimanjem probiotika.

Naime, u oboljelih od Alzheimerove demencije koji su svakodnevno tijekom 12 tjedana uzimali probiotike (Lactobacillus acidophilus, L. casei, L. fermentum i Bifidobacterium bifidum), uočeno je umjereno poboljšanje u izvršavanju različitih mentalnih zadataka.

Probiotici se inače mogu naći u fermentiranim namirnicama kao što su jogurt, kefir, fermentirani proizvodi od soje i kiseli kupus. Jednako tako, oni su dostupni i u obliku probiotičkih napitaka, prašaka, kapsula i tableta.

Probiotici su tzv. "dobre bakterije" koje pomažu u uspostavljanju ravnoteže u crijevnoj mikroflori tako što smanjuju broj štetnih bakterija. Od ranije je poznato da primjena probiotika pomaže u liječenju cijelog niza zdravstvenih stanja kao što su proljev, upalna bolest crijeva, alergije i karijes.

Pretpostavlja se da su određene metaboličke promjene odgovorne za ovaj pozitivan učinak probiotika. Naime, uzimanje probiotika poboljšava metabolizam inzulina i lipidni profil. Valja istaknuti da znanstvenicima u potpunosti nije jasno kako promjene u crijevnom mikrobiomu mogu utjecati na mozak. Također, smatra se da bi trebalo napraviti dodatna istraživanja na većem broju oboljelih od Alzheimerove bolesti kako bi se potvrdili rezultati ovog istraživanja.

Izvor:
Frontiers in Aging Neuroscience