Problemi sa šećerom u krvi i kolesterolom u 30-ima povećavaju rizik od Alzheimerove bolesti


Problemi sa šećerom u krvi i kolesterolom u 30-ima povećavaju rizik od Alzheimerove bolesti

Prema rezultatima nove studije, povišen šećer u krvi i kolesterol u 30-im godinama života, mogu povećati rizik od kasnijeg razvoja Alzheimerove bolesti. Inače, visoki kolesterol i šećer u krvi te dijabetes i srčana bolest, prilično su dobro utvrđeni kao čimbenici rizika za Alzheimerovu bolest kod starijih osoba.

Ovo istraživanje je pokazalo da je veća vjerojatnost da su ljudi koji su kasnije u životu razvili Alzheimerovu bolest imali nižu razinu kolesterola visoke gustoće (HDL) ili "dobrog" kolesterola i višu razinu opasnih masnoća u krvi zvanih trigliceridi već u dobi od 35 godina.

Smatra se da usvajanje zdravih životnih navika, uključujući više tjelovježbe i zdraviju prehranu, mogu pomoći u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti.

Izvor:
Alzheimer's & Dementia