Promjenom životnog stila, žene srednje životne dobi mogu spriječiti moždani udar


Promjenom životnog stila, žene srednje životne dobi mogu spriječiti moždani udar

Žene srednje životne dobi mogu usvajanjem zdravih životnih navika značajno smanjiti svoj rizik od moždanog udara, ukazuje nova studija koja je pratila zdravlje više od 60.000 žena. Naime, ključno je da se prestane pušiti, redovito vježba, održava zdravu tjelesnu težinu te da se zdravo hrani.

Općenito gledajući, žene su sklonije moždanim udarima nego muškarci, te su izložene većem riziku da će umrijeti od moždanog udara i imati lošije zdravlje i fizičke funkcije nakon moždanog udara. Prosječna dob prvog moždanog udara kod žena je 75 godina. 

Promjena načina života, čak i u 50-tim godinama, može smanjiti dugoročni riizk od moždanog udara za gotovo četvrtinu, a rizik od ishemijskog moždanog udara, najčešćeg tipa moždanog udara, za više od jednu trećinu.

Jednako tako, pokazalo se da povećanje konzumacije ribe i oraha i smanjenje konzumiranja neobrađenog crvenog mesa ima pozitivne učinke na smanjenje rizika od moždanog udara, iako stupanj utjecaja ovih promjena u prehrani nije toliko velik kao onaj postignut povećanom tjelesnom aktivnošću, prestankom pušenja i održavanjem zdrave tjelesne težine.

Inače, neke ranije studije su pokazale da promjene načina života mogu smanjiti rizik od moždanog udara i kod muškaraca.

Izvor:
Stroke