Pronađen novi način uklanjanja otpada nakon krvarenja u mozgu


Pronađen novi način uklanjanja otpada nakon krvarenja u mozgu

Finski i tajvanski znanstvenicii pronašli su novi način uklanjanja otpada iz mozga nakon krvarenja. Naime, otkrili su da cerebralni dopaminski neurotrofni faktor, protein koji se trenutno testira za liječenje Parkinsonove bolesti, također ima terapeutske učinke i pojačava odgovor imunoloških stanica nakon krvarenja u mozgu.

Pokazalo se da primjena cerebralnog dopaminskog neurotrofnog faktora ubrzava razrješenje hemoragijske lezije, smanjuje oticanje mozga i poboljšava funkcionalne ishode u životinjskom modelu krvarenja u mozgu.

Intracerebralno krvarenje i krvarenje u moždano tkivo je razorno neurološko stanje koje pogađa milijune ljudi godišnje. Ima visoku stopu smrtnosti, dok preživjeli imaju dugotrajne neurološke poremećaje. Nije pronađen nijedan lijek za podršku oporavku mozga nakon krvarenja.

Ovo istraživanje pokazalo je da sustavna primjena cerebralnog dopaminskog neurotrofnog faktora potiče čišćenje od strane imunoloških stanica mozga nakon krvarenja u mozgu i ima blagotvorne učinke na životinjskom modelu krvarenja u mozgu.

Izvor:
Cell Death & Disease