Pušenje može povećati rizik od multiple skleroze


Pušenje može povećati rizik od multiple skleroze

Istraživanje provedeno na 442 ispitanika s multiplom sklerozom i 865 ispitanika bez multiple skleroze pokazalo je da pušenje može povećati rizik od razvoja multiple skleroze kod osoba koje imaju i druge čimbenike rizika za taj neurološki poremećaj.

Naime rezultati istraživanja ukazuju da su pušači koji imaju visoke razine proteina koji štiti od Epstein-Barr virusa izloženi dvostruko većem riziku od razvoja multiple skleroze.

Isto tako istraživanje nije našlo povezanost između pušenja i gena HLA-DR15 koji je jedan od čimbenika rizika za razvoj multiple skleroze.

Multipla skleroza je kronična autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava od koje boluje više od milijun ljudi diljem svijeta. Karakteriziraju ju propadanje mijelinske ovojnice živčanih vlakana i upalna reakcija, što dovodi do usporenja ili blokade prijenosa živčanog impulsa između živčanih stanica. Za multiplu sklerozu je karakteristično stvaranje ožiljaka, tzv. "demijeliniziranih plakova" na mjestima nestanka mijelinske ovojnice u strukturama mozga ili u kralješničkoj moždini.

Izvor:
Reuters