Rak jajnika se može otkriti u vaginalnom iscjetku


Rak jajnika se može otkriti u vaginalnom iscjetku

Zahvaljujući novim tehnologijama, američki znanstvenici s University of Virginia otkrili su da je moguće detektirati DNK karcinoma jajnika u vaginalnom iscjetku žena s uznapredovalim rakom jajnika. Ovo otkriće predstavlja veliki korak prema učinkovitom probiru za rak jajnika, ističu znanstvenici.

Točnost otkrivanja raka jajnika detektiranjem genetskog materijala karcinoma u vaginalnom iscjetku (sekretu) iznosi 60 posto. Stoga je idući korak, poboljšanje osjetljivosti testa, smatraju znanstvenici. Također, planira se istraživanje u kojem bi sudjelovale žene s rakom jajnika u početnom stadiju, kako bi se vidjelo može li se DNK karcinoma otkriti u početnom stadiju, što je ključno za probir.

Svakako treba spomenuti da se rak jajnika može izliječiti ukoliko je otkriven u početnom stadiju, no nažalost, rak jajnika se u većine žena otkriva kada je već u uznapredovalom stadiju bolesti. Stopa petogodišnjeg preživljavanja za rak jajnika iznosi 44 posto. Inače, rak jajnika je relativno rijetka pojava, u većini slučajeva javlja se nakon menopauze.

Procjenjuje se da će ove godine u SAD-u od raka jajnika oboljeti oko 22.000 žena.

Izvor:
Obstetrics & Gynecology