Različite namirnice povezane s različitim vrstama moždanog udara


Različite namirnice povezane s različitim vrstama moždanog udara

Rezultati istraživanja u kojem je sudjelovalo više od 418.000 ljudi pokazalo je da su različite namirnice povezane s rizicima od različitih vrsta moždanog udara.

Pa se tako pokazalo da, iako je veći unos voća, povrća, vlakana, mlijeka, sira ili jogurta povezan s nižim rizikom od ishemijskog moždanog udara, ne postoji značajna povezanost i s nižim rizikom od hemoragijskog moždanog udara. Međutim, veća konzumacija jaja bila je povezana s većim rizikom od hemoragijskog moždanog udara, ali ne i s većim rizikom od ishemijskog moždanog udara.

Zanimljivo, da nijedna namirnica nije bila povezana sa statistički značajnim većim rizikom od ishemijskog moždanog udara.

Smatra se da se povezanost između različitih namirnica i ishemijskog i hemoragijskog moždanog udara može dijelom objasniti njihovim utjecajem na krvni tlak i kolesterol.

Inače, oko 85 posto moždanih udara su ishemijski moždani udari, a 15 posto njih se odnosi na hemoragijske moždane udare. Moždani je udar drugi vodeći uzrok smrti u svijetu.

Izvor:
European Heart Journal