Razlika u krvnom tlaku između lijeve i desne ruke ukazuje na rizik od srčane bolesti


Razlika u krvnom tlaku između lijeve i desne ruke ukazuje na rizik od srčane bolesti

Analiza 28 studija pokazala je da ljudi čiji se sistolički krvni tlak razlikuje na lijevoj i desnoj ruci možda imaju bolest krvnih žila koja može povećati njihov rizik od smrti.

Naime razlika u sistoličkom krvnom tlaku između lijeve i desne ruke koja iznosi 15 mm Hg ili više povezana je s povećanim rizikom od razvoja aterosklerotskih promjena na arterijama koje mogu potpuno ili djelomično blokirati opskrbu krvi u nogama. Takva bolest krvnih žila znana je kao periferna vaskularna bolest.

Tako je rizik od smanjenja protok krvi u nogama i stopalima kod osoba u kojih postoji razlika u sistoličkom krvnom tlaku između lijeve i desne ruke 2,5 puta veći, a rizik od smanjena protoka krvi u mozgu je 1,6 puta veći.

Također treba istaknuti da je razlika u sistoličkom krvnom tlaku bila povezana i s 70 posto većim rizikom od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti i 60 posto većim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka.

Rizik od periferne vaskularne bolesti bio je povećan i za osobe koje su imale razliku od 10 mm Hg u sistoličkom krvnom tlaku između ruku.

Stoga ranije otkrivanje periferne vaskularne bolesti i njeno pravovremeno liječenje snižavanjem povišenog krvnog tlaka i kolesterola te prekidom pušenja, može smanjiti rizik od smrti.

Obzirom da su dijabetičari i pušači starije životne dobi izloženi većem riziku od periferne vaskulane bolesti, njima bi trebalo provjeravati krvni tlak na obje ruke. 

Izvor:
The Lancet