Rizik od benigne hiperplazije prostate povećan za pacijente s kroničnim prostatitisom


Rizik od benigne hiperplazije prostate povećan za pacijente s kroničnim prostatitisom

Pacijenti s kroničnim prostatitisom imaju značajno povećani rizik od razvoja benigne hiperplazije prostate (BHP), ukazuju rezultati nove studije u kojoj je sudjelovao 3.571 pacijent u dobi od 20 i više godina.

Zanimljivo je da što je kronični prostatitis dijagnosticiran mlađim godinama (ispod 40 godina), to je rizik od benigne hiperplazije prostate (BHP) bio veći.

Prostatitis je upala ili otok prostate. Kada simptomi počnu postupno i traju više od nekoliko tjedana, stanje se naziva kronični prostatitis. Tri glavna tipa kroničnog prostatitisa su: kronični bakterijski prostatitis, kronični nebakterijski prostatitis, koji se naziva i upalni sindrom kronične boli u zdjelici i prostadinija.

Kronični prostatitis je čest i pogađa odrasle muškarce svih dobi i svih sredina. Oko pet posto muškaraca osjeti simptome kroničnog prostatitisa u nekom trenutku svog života.

Bakterijska infekcija prostate također može uzrokovati akutni prostatitis, koji počinje iznenada i obično uzrokuje vrućicu i ozbiljnije simptome. Akutni prostatitis je rjeđi od kroničnog prostatitisa.

Izvor:
World Journal of Urology