Home / Centri A-Z / Benigna hiperplazija prostate (BHP)

Benigna hiperplazija prostate (BHP)

Benigna hiperplazija prostate (BHP)

Što je benigna hiperplazija prostate (BHP)?

Benigna hiperplazija prostate (BHP) jedna je od najčešćih dijagnosticiranih stanja u odraslih muškaraca i karakterizirana je porastom broja epitelnih i stromalnih stanica u periuretralnom području prostate. BHP ili benigno povećanje prostate, ili adenom prostate uzrokuje različite stupnjeve opstrukcije te oteževa ili gotovo potpuno onemogućava pražnjenje mokraćnog mjehura. Rizična skupina su odrasli muškarci iznad 45 godina života kod kojih se javljaju simptomi donjeg urinarnog trakta.

Povezano s benignom hiperplazijom prostate (BHP)

Tumorski biljezi ili kako se još nazivaju tumorski markeri su različiti proteini, hormoni, enzimi, receptori i drugi stanični produkti koji se pojačano stvaraju u malignim stanicama. Tumorski biljezi su najčešće normalni sastojci stanica koji se u krvi zdravih osoba nalaze u fiziološkim ili vrlo malim koncentracijama. Međutim kako su maligne stanice često vrlo nezrele tako ponekad sintetiziraju tvari kojih u zrelim stanicama zdravog organizma praktički nema. Brzim i progresivnim rastom malignih stanica značajno se povisuje količina tumorskih biljega, kako lokalno u samom tkivu tumora tako i u cirkulaciji. Logično je dakle, da veća masa tumora znači i višu koncentraciju tumorskog biljega u krvi.

Adenom prostate je benigna promjena koja nastaje sa starenjem. Adenom stvaraju umnožene žlijezde unutarnjeg sloja prostate koje podliježu stromalnoj i epitelnoj hiperplaziji. Uzrok nastanku adenoma je nejasan, a dovodi se u vezu s promjenama hormonalnog statusa u starijoj dobi. Karcinom prostate je maligna bolest koja započinje u perifernim dijelovima prostate. Bolesnici se javljaju zbog opstrukcije vrata mokraćnog mjehura. Kod metastatske bolesti mogu se javiti zbog boli u kostima ili se pak bolest otkriva slučajno, prilikom drugih dijagnostičkih postupaka, ili se pak nadje povišen organ-specifični marker, prostata specifični antigen (PSA).

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje