Rizik od erekcijske disfunkcije veći u muškaraca koji uzimaju više lijekova


Rizik od erekcijske disfunkcije veći u muškaraca koji uzimaju više lijekova

Američko istraživanje provedeno na 37.712 muškaraca u dobi od 45 do 69 godina pokazalo je da su muškarci koji uzimaju tri ili više vrsta lijekova izloženi većem riziku od razvoja erekcijske disfunkcije.

Inače poznato je da su muškarci s kroničnim zdravstvenim problemima kao što su povišeni krvni tlak, dijabetes i povišeni kolesterol izloženi većem riziku od razvoja erekcijske disfunkcije.

Također, ne iznenađuje da se erekcijska disfunkcija češće javlja u muškaraca koji su stariji, teži te u muškaraca koji puše.

No kada su znanstvenici uzeli u obzir i te činjenice, uzimanje više lijekova je i dalje bilo povezano s većim rizikom od erekcijske disfunkcije.

Tako su muškarci koji su uzimali tri ili više vrste lijekova imali 15 posto veći rizik od razvoja erekcijske disfunkcije nego muškarci koji su uzimali manji broj lijekova.

Rizik od erekcijske disfunkcije bio je udvostručen u muškaraca koji su uzimali 10 i više vrsti lijekova.

Znanstvenici preporučuju bolesnicima koji imaju problema s erekcijom da se savjetuju sa svojim liječnikom, kako bi se ustanovilio je li problem s erekcijom povezan s primjenom lijekova. Ukoliko je nastala erekcijska disfunkcija povezana s primjenom određenog lijeka, liječnik možda može smanjiti dozu lijeka ili može propisati zamjensku terapiju. 

Izvor:
British Journal of Urology International