Rizik od odljuštenja mrežnice nakon operacije sive mrene smanjen


Rizik od odljuštenja mrežnice nakon operacije sive mrene smanjen

Rezultati istraživanja provedenog u Australiji pokazali su da je rizik od odljuštenja mrežnice nakon operacije sive mrene (katarakte) značajno smanjen, i to s 1 na 100 slučajeva na 1 na 400 slučajeva.

Odljuštenje mrežnice je odvajanje neuralnog sloja mrežnice od podležećeg pigmentnog epitela, a može biti uzrokovano razdorom mrežnice, koji se češće javlja u kratkovidnih osoba i dijabetičara te nakon operacije sive mrene ili nakon ozljede oka.

Odljuštenje mrežnice je bezbolno, a rani simptomi mogu biti leteće mutnine u staklovini, svjetlaci i zamućenje vida. S napredovanjem odljuštenja bolesnik u vidnom polju zamjećuje zavjesu ili veo.

Odljuštenje mrežnice može dovesti do teškog gubitka oštrine vida ili čak i do sljepoće.

Tijekom operacije sive mrene odstranjuje se zamućena leća i zamjenjuje plastičnom lećom (usadkom). Usadak se stavlja na isto mjesto gdje je nekad bila prirodna leća.

Smatra se da je do smanjenja rizika od odljuštenja mrežnice došlo zahvaljujući poboljšanjima u tehnologiji te sposobnosti liječnika da usvoje nove postupke poput fakoemulzifikacijske ekstrakcije leće.

Inače operacija sive mrene ubraja se u jedan od pet najčešćih izvanbolničkih postupaka.

Zanimljivo je da je uočeno da do odljuštenja mrežnice nakon operacije sive mrene češće dolazi kod muškaraca i mlađih osoba.

Izvor:
Archives of Ophthalmology