Liječenje sive mrene


Liječenje sive mrene

Često mijenjanje jačine kontaktnih leća može pomoći pri održavanju vida tijekom razvoja sive mrene. Kod malih mrena ponekad pomaže dugotrajno proširenje zjenice (2,5% fenilefrinom svakih 4 do 8 sati). Dok polarizirane leće smanjuju blještanje.

Siva mrena se učinkovito liječi samo kirurškim zahvatom. Razgovarajte s vašim liječnikom kada je pravo vrijeme za operaciju. Većina liječnika smatra da se siva mrena treba operirati kad počne utjecati na kvalitetu života i obavljanje svakodnevnih aktivnosti kao što su čitanje ili noćna vožnja. Odgađanjem operacije vjerojatnost da vam se vid neće vratiti neće porasti. Bez žurbe, u dogovoru s liječnikom, razmotrite rizike i koristi od operacije mrene.

Ukolko se odlučite da na neko vrijeme odgodite operaciju, liječnik će vam preporučiti redovite kontrolne preglede da se vidi napreduje li mrena ili ne. Koliko često ćete morati na pregled, ovisit će o vašem stanju.

Tijekom operacije sive mrene odstranjuje se zamućena leća i zamjenjuje plastičnom lećom (usadkom). Usadak se stavlja na isto mjesto gdje je nekad bila prirodna leća te on postaje dio vašeg oka.

Kod nekih osoba primjena umjetne leće nije moguća zbog drugih problema s očima. U takvim slučajevima, nakon uklanjanja mrene, vid se može ispraviti pomoću naočala ili kontaktnih leća.

Operacija se uobičajeno radi najprije na jednom oku, a zatim nakon nekoliko tjedana na drugom oku. Obično se radi ambulantno pa nećete morati ostati u bolnici nakon operacije. Tijekom operacije primjenjuje se lokalna anestezija kako bi se umrtvilo područje oko oka, no bolesnik tijekom postupka ostaje budan. Operacija mrene je obično sigurna, ali uvijek postoji opasnost od infekcije i krvarenja. Operacija sive mrene povećava rizik od odvajanja mrežnice.

Zadnja izmjena: 20.06.2011.