Što je siva mrena?


Što je siva mrena?

Siva mrena (katarakta) je prirođeno ili degenerativno zamućenje inače prozirne leće oka. Naziv katarkta dolazi od grčke riječi katarasso koja znači vodopad jer je zjenično područje u mreni bijelo kao vodopad.

Osobe koje imaju sivu mrenu kao da gledaju kroz zamagljen ili zaleđen prozor. Zamućen vid usljed sive mrene otežava čitanje, vožnju automobila (posebice noću) te razabiranje izraza lica sugovornika.

U većini slučajeva siva mrena se razvija polagano i u ranom stadiju ne narušava vid, no s vremenom, siva mrena će narušiti vid. Zamućenje vida ovisi o smještaju i opsegu zamućenosti leće.

Kad je zamućenje u središnjoj jezgri leće (nuklearna katarakta) u ranim stadijima se može razviti kratkovidnost, mijenjajući indeks refrakcije tako da prezbiopični bolesnik može privremeno čitati bez naočala (drugi vid).

Inače u početku razvoja sive mrene pomažu jače osvjetljenje i naočale. Međutim, ako oštećenje vida otežava svakodnevne aktivnosti, osobe sa sivom mrenom morati će se podvrći operaciji za odstranjivanje sive mrene. Na sreću, operacija sive mrene je obično siguran i učinkovit postupak.

Dijagnoza sive mrene postavlja se oftalmoskopijom i pretragom procjepnom svjetiljkom.

Zadnja izmjena: 24.08.2019.