Home / Centri A-Z / Siva mrena

Siva mrena

  • Forum
  • FAQ
  • Kviz
  • Dijagnostički test
Siva mrena

Što je siva mrena?

Siva mrena (katarakta) je prirođeno ili degenerativno zamućenje inače prozirne leće oka. Osobe koje imaju sivu mrenu kao da gledaju kroz zamagljen ili zaleđen prozor. Zamućen vid usljed sive mrene otežava čitanje, vožnju automobila (posebice noću) te razabiranje izraza lica sugovornika.

U većini slučajeva siva mrena se razvija polagano i u ranom stadiju ne narušava vid, no s vremenom, siva mrena će narušiti vid.

Inače u početku razvoja sive mrene pomažu jače osvjetljenje i naočale. Međutim, ako oštećenje vida otežava svakodnevne aktivnosti, osobe sa sivom mrenom morati će se podvrći operaciji za odstranjivanje sive mrene. Na sreću, operacija sive mrene je obično siguran i učinkovit postupak.

Dijagnoza sive mrene postavlja se oftalmoskopijom i pretragom procjepnom svjetiljkom.

Povezano sa sivom mrenom

Obična ili žuta mrkva (lat. Daucus carota), dvogodišnja je biljka iz porodice Umbelliferae, koja je raspostranjena u prirodi i u kulturama u velikom broju podvrsta i varijateta. Smatra se da je mrkva ljudima poznata već 5.000 godina kao povrće i kao lijek, a najviše se upotrebljava njen vretenasto zadebljao, crvenkasto ili žučkasto obojen korijen, koji sadrži karoten (provitamin A; 5-20 mg/100 g). Cvjetovi mrkve su bijeli, žučkasti ili ružičasti skupljeni u štitac. List je složen, pernast i usječen. Obična mrkva podrijetlom je iz središnje Azije, a od 13. stoljeća se uzgaja u Kini i sjeverozapadnoj Europi.

15 godina zdravstvenog portala Cybermed.hr
Revija za zdravlje
Prijava za newsletter

Anketa

Je li dvojni angažman liječnika u sustavu javnog zdravstva i privatnoj praksi koruptivna praksa i primjer sukoba interesa?

Ljekovito bilje