Rutinska kontrola srčanog pulsa može spriječiti drugi moždani udar


Rutinska kontrola srčanog pulsa može spriječiti drugi moždani udar

Istraživanje provedeno u Njemačkoj na više od 250 bolesnika koji su preživjeli ishemijski moždani udar, pokazalo je da redovita kontrola srčanog pulsa u bolesnika koji su preživjeli moždani udar može spriječiti drugi moždani udar.

Rezultati mjerenja srčanog pulsa uspoređivani su s očitanjem električne aktivnosti srca. Mjerenje pulsa od strane bolesnika i njihovih bližnjih imalo je osjetljivost od 77 posto i specifičnost od 93 posto, dok je mjerenje od strane zdravstvenih radnika imalo osjetljivost od 97 posto i specifičnost od 94 posto.

Osjetljivost je postotak pozitivnih nalaza koji su točno identificirani, a specifičnost je postotak negativnih nalaza koji su točno identificirani.

Smatra se da je mjerenje srčanog pulsa siguran, učinkovit, neivazivan i jednostavan način otkrivanja bolesnika koji trebaju temeljitije praćenje, kako bi se spriječio drugi moždani udar.

Inače, mjerenje srčanog pulsa je metoda izbora za provjeru nepravilnog srčanog ritma u osoba starijih od 65 godina koje nisu imale moždani udar.

Puls je niz tlačnih valova u atrerijama sustavnog krvotoka, nastalih potiskivanjem krvi kontrakcijama lijeve srčane klijetke. Puls se može mjeriti palpacijom na periferiji, auskultacijom i ultrazvučno. Najčešće se mjeri palpacijom površinskih arterija. Još su stari Kinezi proučavali značenje pulsa i poznavali preko 200 vrsta pulsa.

Frekvencija pulsa označava broj otkucaja u jednoj minuti, dok ritam pulsa označava vremenski razmak između pulzacija.

Izvor:
Neurology