SAD: Učestalost sifilisa u porastu


SAD: Učestalost sifilisa u porastu

Prema američkom Centru za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), učestalost nekad gotovo iskorijenjene bolesti u SAD-u, sifilisa, se više nego udvostručila među gay i biseksualnim muškarcima od 2000. godine.

Naime, učestalost sifilisa se povećala s 2,1 slučaja na 100.000 stanovnika u 2000. godini na 5,3 slučajeva na 100.000 stanovnika u 2013..

Dok je u 2000. godini većina slučajeva sifilisa zabilježena kod heteroseksualaca, u 2012. godini 84 posto slučajeva je zabilježeno u gay i biseksualnih muškaraca, a 2013. godini 91 posto slučajeva sifilisa zabilježeno je u muškaraca.

Smatra se da gay i biseksulani muškarci trebaju biti svjesni činjenice da je sifilis čest u njihovim zajednicama, te bi stoga trebali izbjegavati visokorizično ponašanje. Da bi se zaštitili trebali bi koristiti kondome, smanjiti broj partnera, a u nekim slučajevima bi se trebali suzdržati od seksa.

Svakako treba napomenuti da se sifilis može prenijeti putem oralnog seksa, kao i vaginalnim ili analnim seksom, tako da kondom ne može biti zaštita u svim slučajevima. Također, velik broj gay i biseksualnih muškaraca, posebice oni zaraženi s HIV-om, ne koristi kondome dosljedno, te su izloženi većem riziku da će prenijeti ili se zaraziti sa sifilisom.

Jednako tako, neke osobe izbjegavaju analni seks zbog rizika od HIV-a i imaju oralni seks, a ne koriste kondome. Vrlo malo ljudi koristi kondome za oralni seks, što predstavlja učinkovit mehanizam za prijenos sifilisa.

Inače, sifilis povećava rizik za zarazu i prijenos HIV-a, a ako se ne liječi, može dovesti do moždanog udara, srčane bolesti i psihičkih problema, uključujući i demenciju.

Izvor:
CDC's Morbidity and Mortality Weekly Report