Sistemska upala povećava rizik od kronične bolesti bubrega


Sistemska upala povećava rizik od kronične bolesti bubrega

Sistemska upala povezana je s povećanim rizikom od kronične bolesti bubrega, ukazsuju rezultati studije koja je uključivala 10.787 odraslih osoba, a istraživala je odnos između indeksa sistemske imunološke upale (SII) i kronične bubrežne bolesti (CKD).

Rezultati istraživanja sugeriraju da su više vrijednosti indeksa sistemske imunološke upale (SII) povezane s učestalošću kronične bubrežne bolesti, a taj je utjecaj vidljiviji u muškoj populaciji. Brojne patofiziološke promjene odgovorne su za razvoj kronične bubrežne bolesti, a imunološka disfunkcija i povećana upala mogu imati ključnu ulogu u ovom procesu.

Anomalije u strukturi ili funkciji bubrega uobičajeni su obrasci kronične bubrežne bolesti. Dobno standardizirana svjetska incidencija kronične bubrežne bolesti kod odraslih je 11,8% za žene i 10,4% za muškarce. Od 1990. do 2017. došlo je do porasta globalne incidencije kronične bubrežne bolesti od 29,3% zbog porasta čimbenika rizika za bubrežne bolesti, uključujući dijabetes, pretilost, hipertenziju i starenje stanovništva. Kronična bubrežna bolest pridonosi značajnom povećanju kardiovaskularne smrtnosti, smrtnosti od svih uzroka, rizika od raka kao i smrtnosti povezane s rakom i postala je globalni javnozdravstveni problem.

Sistemski imunološko-upalni indeks (SII), koji integrira broj trombocita, limfocita i neutrofila u perifernoj krvi, nedavno je identificiran kao prognostički pokazatelj upalnog i imunološkog statusa pacijenta. U početku je korišten za procjenu ishoda bolesnika nakon radikalne resekcije hepatocelularnog karcinoma. U kasnijim studijama, SII je bio povezan s prognozom kod pacijenata s mnoštvom karcinoma (npr. kolorektalnog raka, raka maternice, raka pluća i raka jednjaka). Osim toga, SII je povezan s nepovoljnim ishodima kod pojedinaca s kardiovaskularnim, respiratornim, psihološkim ili oralnim bolestima.

Izvor:
Frontiers in Immunology