Statini mogu smanjiti rizik od reumatoidnog artritisa


Statini mogu smanjiti rizik od reumatoidnog artritisa

Istraživanje provedeno u Izraelu pokazalo je da su osobe koje su uzimale statine, lijekove za snižavanje povišene razine kolesterola u krvi, radi smanjivanja rizika od srčanog udara, imale 50 posto manje izglede da će oboljeti od reumatoidnog artritisa.

No veza između terapije statinima i incidencije reumatoidnog artritisa je i dalje nejasna. Stoga su potrebna nova i znatno veća klinička istraživanja koja će otkriti tu vezu i potvrditi tvrdnju da statini mogu smanjiti rizik za razvoj reumatoidnog artritisa.

Inače reumatoidni artritis je kronična sistemna upalna bolest vezivnog tkiva koja se ponajprije manifestira na zglobovima, a može se manifestirati i brojnim izvanzglobnim promjenama.

Osnovna značajka reumatoidnog artritisa je proliferacija i upala sinovije koja vodi k lokalnom oštećenju hrskavice i pripadajuće kosti s posljedičnom destrukcijom kosti i gubitkom funkcije zahvaćenog zgloba.

Bolest, osim zglobova, u većine bolesnika zahvaća i razne organe i organske sustave, i značajan je čimbenik u morbiditetu i mortalitetu oboljelih od reumatoidnog artritisa.

Izvor:
BBC