Svjetski dan moždanog udara


Svjetski dan moždanog udara

Povodom današnjeg obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara Svjetska organizacija za moždani udar (World Stroke Organization) ove godine pokreće dvogodišnju kampanju pod nazivom "Ja sam žena: Moždani udar me pogađa!" sa ciljem podizanja svjesnosti o moždanom udaru kod žena i njegovim posljedicama, s obzirom na nedavno objavljeno istraživanje prema kojem žene dva puta češće umiru od moždanog udara nego od raka dojke.

Stoga Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara pokreće niz akcija s ciljem upoznavanja šire javnosti sa sve većim rizikom od moždanog udara, te podizanja svjesnosti o potrebi prevencije moždanog udara i očuvanja zdravlja mozga.

Akcije će se provoditi u suradnji s Gradskom ljekarnom Zagreb, obzirom da se na isti dan obilježava i Dan hrvatskog ljekarništva, a ovogodišnji partneri su i Zagrebački institut za kulturu zdravlja, Udruga narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Hrvatsko društvo mladih liječnika, Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Grad Zagreb te Ministarstvo zdravlja.

Danas će se u deset Gradskih ljekarni procjenjivati rizik od moždanog udara pomoću posebno dizajniranog upitnika i besplatno mjeriti krvni tlak i šećer zainteresiranim građankama i građanima. 

Moždani udar je drugi uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, treći uzrok smrtnosti u zemljama Zapadne Europe, a prvi uzrok invaliditeta u svijetu i kod nas, te vodeći uzrok demencije što moždani udar ne samo medicinskim, već i velikim socioekonomskim problemom.