Terapija matičnim stanicama može usporiti multiplu sklerozu bolje od lijekova


Terapija matičnim stanicama može usporiti multiplu sklerozu bolje od lijekova

Nova studija pridodaje nove dokaze da osobe s multiplom sklerozom mogu imati koristi od neke vrste transplantacije matičnih stanica - uključujući i neke pacijente koji su u uznapredovaloj fazi bolesti.

Studije su pokazale da ovaj pristup može koristiti nekim pacijentima u ranijim stadijima multiple skleroze. Sada, novi rezultati sugeriraju da bi isto moglo vrijediti i za neke pacijente u drugoj fazi bolesti, poznatoj kao sekundarna progresivna multipla skleroza.

Naime, istraživanje provedeno na više od 2.000 odraslih osoba sa sekundarno progresivnom multiplom sklerozom, pokazalo je da su pacijenti koji su primili terapiju matičnim stanicama prošli bolje tijekom pet godina od onih koji su uzimali standardne lijekove za multiplu sklerozu.

Sveukupno gledajući, 62% pacijenata nije primijetilo pogoršanje svoje invalidnosti, u usporedbi s 46% pacijenata na lijekovima. Mali broj, 19% njih, čak je zadržao određeno poboljšanje tijekom pet godina, naspram 4% u skupini lijekova.

Inače, multipla skleroza je neurološki poremećaj uzrokovan pogrešnim napadom imunološkog sustava na zaštitni omotač oko živčanih vlakana u kralježnici i mozgu. Simptomi uključuju probleme s vidom, slabost mišića, obamrlost i poteškoće s ravnotežom i koordinacijom.

Većina oboljelih od multiple skleroze u početku ima relapsno-remitentni oblik, gdje simptomi bukte neko vrijeme, a zatim popuštaju. Međutim, na kraju oni obično prelaze u sekundarnu progresivnu fazu, gdje se njihov invaliditet s vremenom pogoršava.

Izvor:
Neurology