Toksin bakterije Clostridium perfringens potencijalni okidač multiple skleroze


Toksin bakterije Clostridium perfringens potencijalni okidač multiple skleroze

Laboratorijsko istraživanje koje su na miševima proveli američki znanstvenici s Weill Cornell Medical College pokazalo je da toksin rijetkog soja bakterije Clostridium perfringens može u mozgu uzrokovati oštećenja koja su karakteristična za multiplu sklerozu.

Inače, ranije istraživanje istog tima znanstvenika, koje je objavljeno u stručnom časopisu PLoS ONE, otkrilo je navedeni soj bakterije Clostridium perfringens u mlade žene s multiplom sklerozom.

Otkrivanje potencijalnog uzroka multiple skleroze može omogućiti razvoj bolje terapije ili čak spriječiti razvoj multiple skleroze, ističu znanstvenici.

Bakterija Clostridium perfringens je gram-pozitivna bakterija koja može biti povezana s asimptomatskom kolonizacijom ili može uzrokovati cijeli niz bolesti, od gastroenteritisa do klostridijskih infekcija mekih tkiva poput po život opasne mionekroze. Poznata je po proizvodnji letalnih toksina - alfa, beta, epsilon i jota.

Bakterija Clostridium perfringens često je nazočna u tlu, te ljudskom i životinjskom izmetu. No, može se naći u mnogim vrstama hrane, posebno u mesu i mesnim prerađevinama. Kontaminirano meso uzrokom je mnogih manjih epidemija.

Ovo istraživanje je pokazalo da toksin epsilon kojeg stvara Clostridium perfringens, tip B, može proći krvno-moždanu barijeru i uništiti stanice koje stvaraju mijelin, što predstavlja tipično oštećenje za multiplu sklerozu.

Ukoliko će buduća istraživanja potvrditi da je toksin epsilon okidač multiple skleroze, cjepivo ili protutijela protiv ovog toksina, mogli bi zaustaviti ili spriječiti ovu bolest.

Izvor:
Meeting of the American Society for Microbiology