Traumatske ozljede mozga ne povećavaju rizik za demenciju


Traumatske ozljede mozga ne povećavaju rizik za demenciju

Istraživanje koje je pratilo više od 4.000 odraslih ispitanika tijekom 16 godina pokazalo je da traumatska ozljeda mozga, koja uzrokuje gubitak svijesti, ne povećava rizik od razvoja demencije u starijoj dobi, no može povećati rizik od ponovnog ozljeđivanja.

Inače, poznato je da osobe koje su imale traumatsku ozljedu mozga imaju strah da bi u starijoj životnoj dobi zbog nje mogli imati određene posljedice.

Riziku od ponovnog ozljeđivanja najviše su bile izložene osobe koje su imale traumatsku ozljedu mozga nakon 55. godine, što ukazuje da postoje određene dobne ranjivosti, koje mogu imati ulogu u riziku od ponovnog ozljeđivanja.

Naime pokazalo se da je rizik od druge traumatske ozljede mozga bio dva puta veći u slučajevima kada je do prve ozljede mozga došlo prije 25. godine života, te čak četiri puta veći ako se prva ozljeda desila nakon 55. godine.

Jednako tako, pokazalo se da nedavna traumatska ozljeda mozga može udvostručiti rizik od smrti od bilo kojeg uzroka.

Stoga bi osobe koje su imale traumatsku ozljjedu mozga nakon 55. godine posebno trebale paziti na svoju ravnotežu i svoje sveukupno zdravlje, ističu stručnjaci.

Izvor:
Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry