Veći unos niacina u prehrani povezan s manjim rizikom od KOPB-a


Veći unos niacina u prehrani povezan s manjim rizikom od KOPB-a

U nedavno objavljenoj studiji uočena je povezanost između prevalencije kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i unosa niacina hranom. Niacin, inače poznat kao vitamin B3, nalazi se u raznim prehrambenim proizvodima, uključujući meso, ribu i orašaste plodove. Uključen je u brojne stanične procese, uključujući metabolizam, popravak DNK i funkciju živčanog sustava.

Prethodne studije su otkrile da su niacin i druge hranjive tvari poput vitamina A, vlakana, ugljikohidrata, proteina, riboflavina i vitamina C povezani sa smanjenom težinom oštećenja kod bolesnika s KOPB-om. Međutim, malo je studija istraživalo ulogu niacina u KOPB-u.

KOPB je karakteriziran otežanim protokom zraka zbog abnormalnosti u dišnim putovima i alveolama. Kao rezultat toga, neki od najčešćih simptoma povezanih s KOPB-om uključuju dispneju, kašalj i stvaranje sputuma. Osim pluća, KOPB može zahvatiti i mišiće, kosti i kardiovaskularni sustav te tako predstavlja značajno javnozdravstveno opterećenje.

Unatoč nedavnom napretku u liječenju i upravljanju KOPB-om, bolest je i dalje smrtonosna, s više od tri milijuna smrtnih slučajeva koji se pripisuju KOPB-u svake godine. Nekoliko čimbenika može povećati rizik od KOPB-a, od kojih su najznačajniji pušenje i starenje; međutim, još uvijek nedostaju podaci o tome kako konzumacija određenih vitamina, bilo putem suplementacije ili dobro uravnoteženom prehranom, može utjecati na rizik od KOPB-a.

Vitamini su ključne komponente normalnih fizioloških procesa. Na primjer, vitamini B3, C, E i D učinkovito smanjuju oksidativni stres ograničavanjem peroksidacije lipida, karbonilacije proteina i glikacije krajnjih proizvoda. Isto tako, nekoliko vitamina također je povezano s antioksidativnim svojstvima koja podupiru procese obnavljanja stanica i ublažavaju upalne reakcije.

Sudionici studije koji su prijavili najveći unos niacina bili su pod znatno manjim rizikom od KOPB-a od onih s najmanjim unosom. Zapravo, uočen je jasan odnos doza-odgovor između unosa niacina hranom i prevalencije KOPB-a, pri čemu su povećane razine unosa niacina hranom bile povezane s dosljednim smanjenjem prevalencije KOPB-a.

Zaštitni učinak unosa niacina hranom na učestalost KOPB-a bio je neovisan o dobi, prihodu, pušenju, navikama pijenja, bračnom statusu, rasi, hipertenziji i dijabetesu.

Izvor:
Scientific Reports