Više razine mikroplastike u urinu povezane s rizikom od endometrioze


Više razine mikroplastike u urinu povezane s rizikom od endometrioze

Mikroplastika su sintetičke polimerne čestice veličine od jednog mikrometra (μm) do pet milimetara (mm). Ima ih u izobilju u svim sredinama, uključujući zrak, vodu, tlo i hranidbeni lanac. Nedavno je mikroplastika otkrivena u raznim ljudskim tkivima i organima, uključujući pluća, debelo crijevo, jetru, placentu, majčino mlijeko, testove, krv, urin i stolicu. 

Novi dokazi pokazuju da visoka izloženost mikroplastici može dovesti do upale i oksidativnog stresa, a oba su glavna obilježja mnogih nezaraznih kroničnih bolesti, uključujući upalnu bolest crijeva (IBD).

Endometrioza je kronična i upalna ginekološka bolest koju karakterizira prisutnost tkiva nalik endometriju izvan maternice. Iako točna etiologija endometrioze ostaje nejasna, općenito se vjeruje da je s razvojem ovog stanja povezana složena veza između genetskih, okolišnih, hormonalnih i imunoloških čimbenika.

Rezultati nove studije sugeriraju, da veće mikroplastične čestice nepravilnog oblika identificirane u uzorcima urina pacijentica s endometriozom ukazuju na mogućnost razvoja upalnih i oksidativnih odgovora povezanih sa stresom, koji mogu utjecati na razvoj endometrioze.

Izvor:
Ecotoxicology and Environmental Safety