Visoka razina kondicije smanjuje rizik od kardiovaskularne smrti od visokog krvnog tlaka


Visoka razina kondicije smanjuje rizik od kardiovaskularne smrti od visokog krvnog tlaka

Visoke razine kondicije umanjuju, ali ne uklanjaju, povećani rizik od kardiovaskularne smrtnosti kod muškaraca s visokim krvnim tlakom, ukazuju rezultati nedavno objavljene studije.

Kardiorespiratorna kondicija (CRF), mjera kapaciteta aerobnog vježbanja, jedan je od najjačih prediktora smrtnosti od svih uzroka i kardiovaskularne bolesti.

Rezultati ovog istraživanja pridodaju se novim dokazima da je postizanje i održavanje najviše razine kardiorespiratorne kondicije (CRF) u odrasloj dobi važno za smanjenje rizika od ishoda kroničnih bolesti, kao i smrti, a najučinkovitiji način da se to postigne je redovita i povećana tjelesna aktivnost ili vježbanje.

Inače, utvrđeni čimbenici rizika kao što su visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2, dislipidemija i pušenje objašnjavaju veliki udio rizika od kardiovaskularnih bolesti (KVB), vodećeg uzroka globalne smrtnosti. Među glavnim promjenjivim čimbenicima rizika za kardiovaskularnu bolest, za visoki krvni tlak postoje najjači dokazi o uzročnoj važnosti za kardiovaskularnu bolest.

Izvor:
European Journal of Preventive Cardiology