Visoke razine HDL kolesterola povezane s većim rizikom od demencije


Visoke razine HDL kolesterola povezane s većim rizikom od demencije

Povišene razine lipoproteinskog kolesterola visoke gustoće (HDL-C) (>80 mg/dL) u osoba starijih od 75 godina, povezane su s povećanim rizikom od demencije od svih uzroka, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 19.000 ispitanika.

Povećani rizik od demencije povezan s visokim razinama HDL-C čini se neovisan o tradicionalnim čimbenicima rizika za demenciju, uključujući razinu tjelesne aktivnosti, unos alkohola, obrazovanje, dijabetes ili pušenje.

HDL-C čestice su kompleksi lipida i apolipoproteina, koji se sintetiziraju i u sistemskoj cirkulaciji i u središnjem živčanom sustavu. Unutar središnjeg živčanog sustava, dostava lipida do neurona pomoću lipoproteina visoke gustoće (HDL) podržava sintezu novih membrana i može igrati značajnu ulogu u obnavljanju sinaptičkih veza u neurodegenerativnim stanjima. Međutim, pri vrlo visokim razinama u plazmi, strukturne komponente i djelovanje HDL-C se mijenjaju i mogu postati štetni za zdravlje. Na primjer, nedavne studije su otkrile povezanost između vrlo visokih razina HDL-C i smrtnosti od svih uzroka, degeneracije makule povezane sa starenjem, sepse i prijeloma.

Izvor:
The Lancet Regional Health: Western Pacific