Vitamin C smanjuje rizik od razvoja sive mrene


Vitamin C smanjuje rizik od razvoja sive mrene

Britansko istraživanje je pokazalo da osobe koje konzumiraju veće količine namirnica koje su bogate vitaminom C imaju za jednu trećinu manji rizik od razvoja sive mrene (katarakte) tijekom narednih deset godina. Zanimljivo je da uzimanje dodataka vitamina C nije imalo utjecaj na smanjenje rizika od katarakte.

Inače, siva mrena se obično javlja s godinama i uzrokuje zamućenje očne leće te je i dalje vodeći uzrok sljepila u svijetu.

Rezultati ukazuju da prehrana i način života imaju važniju ulogu od genetike u razvoju i težini sive mrene. Smatra se da je genetika odgovorna za 35 posto rizika od sive mrene, a prehrana i drugi okolišni čimbenici za 65 posto rizika.

Jednako tako, pokazalo se da konzumiranje vitamina C ne samo da može odgoditi razvoj sive mrene nego i može usporiti napredovanje sive mrene, te ublažiti njenu težinu.

Namirnice bogate vitaminom C su kelj, brokula, papaja, citrusno voće i jagode. Također, ne treba smetnuti s uma da korištenje sunčanih naočala tijekom ljetnih mjeseci može smanjiti rizik od razvoja sive mrene.

Izvor:
Ophthalmology