Zaustavimo glaukom mjerenjem očnog tlaka!


Zaustavimo glaukom mjerenjem očnog tlaka!

Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma koji traje od 8. do 14. ožujka, u zagrebačkom Kaptol centru organizirano je besplatno mjerenje očnog tlaka za građane. U akciji je sudjelovao i ministar zdravlja Siniša Varga.

"Glaukom se može rano otkriti jednim bezbolnim pregledom, a to je preduvjet za pravovremeno liječenje i sprječavanje dugoročnih komplikacija", rekao je ministar Varga, koji je u povodu Svjetskog tjedna glaukoma, u ponedjeljak, Klinici za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice uručio dva uređaja za liječenje težih oblika glaukoma.

"Oko sedam milijuna ljudi u svijetu boluje od glaukoma i pretpostavlja se da će taj broj porasti i na više od jedanaest milijuna. Ova je akcija nastala upravo iz razloga da se razvije svijest i podigne razina znanja o glaukomu", rekla je voditeljica Referentnog centra za glaukom dr. Mia Zorić Geber.

Po podacima iz 2012. godine, u Hrvatskoj je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zabilježeno gotovo 70 tisuća slučajeva glaukoma. Glaukom je bolest vidnog živca i prvi uzrok nepovratnog gubitka vida te drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Prvi simptomi bolesti javljaju se tek kada dođe do oštećenja živca pa stručnjaci ističu veliku važnost ranog otkrivanja glaukoma.

Uz povišeni očni tlak, važni čimbenici rizika za glaukom su životna dob i nasljeđe u obitelji. Glaukom se najčešće javlja nakon četrdesete godine, a njegova učestalost raste s godinama pa bi sve osobe, koje nakon četrdesete dolaze na pregled zbog prvih naočala, trebale kontrolirati očni tlak i napraviti pregled vidnog živca.

Organizatori besplatnog mjerenja očnog tlaka za građanstvo su Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja i Klinika za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva.

Akcija je organizirana u 18 hrvatskih gradova. Građani Zadra, Virovitice, Šibenika, Splita, Slavonskog Broda, Siska, Rijeke, Pule, Požege, Osijeka, Nove Gradiške, Koprivnice, Čakovca i Bjelovara do sada su imali prilike besplatno pregledati očni tlak, a preostali gradovi u kojima će se 13. ožujka to moći obaviti su Dubrovnik, Varaždin i Vinkovci.

U subotu, 14. ožujka, u Zagrebu, u centru Kaptol održat će se jednodnevni stručni simpozij "Glaukomski dan u glaukomskom tjednu" čime će se ova akcija ujedno privesti kraju.

Izvor:
MZ RH