Rak dojke


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 1033 | Broj poruka: 4368

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Rak dojke - tumacenje dijagnoze


Autor Poruka

Mirela981

16.02.2016. 10:10

Poštovani,

Mojoj majci 55 g dijagnoza biopsije dojke kod moje majke je(bila i na konziliju)
KLINIČKA DIJAGNOZA:
Ca mammae I. sin
HISTOLOŠKA DIJAGNOZA:
Carcinoma ductale invasivum mammae NST,NG3,gr.III,ER+,PR-,Her2 (3+)
Ordinirati 4 ciklusa KT-AC + 4 ciklusa KT-Taxol u dnevnoj bolnici
Planirati Herceptin

E sad me zanima i Vaše mišljenje da mi pojasnite na meni razuman način,zašto moju majku nisu odmah poslali na operaciju i zašto su joj uključili prvo hemoterapije zar to ne bi trebalo poslije operacije ???
Molim Vas brz odgovor sad

Katarina Antunac, dr. med.

26.02.2016. 16:40

Postovana mirela981,
Kemoterapija se moze dati i prije i poslije operacije, ovisno o stadiju bolesti te smjernicama kojima se sluze lijecnici u pojedinim ustanovama
Pretpostavljam da se kod Vase majke radi o uznapredovalom ili upaljenom tumoru pa je cilj kemoterapije da se bolest smanji kako bi operacija bila laksa

Jazuit

06.03.2016. 03:05

pozdrav,molim cenjene doktore za drugo misljenje.
Ca mammae dex.et infiltrato papillae mammae dex.
DCIS extensivius mammae dex.verosimile(dif.dig.Dysplasia atipica)
Tu.mammae sin.
er 90 %,PR 90%,Her-2.2+ ki-67 7%
Doktor je dao 4 ciklusa AC,posle jos dalje sve sto ide hormonski itd.
Tumor na mri se vidi stelatni 3.6x1.8x2.2
Mene zanima samo vase misljenje,jer na prvom razgovoru bilo je reci o delimicnoj operaciji vadjenja tumora,a sad je u pitanju potpuno uklanjanje dojke.I molim vas recite mi zasto nije moguce uraditi prvo operaciju pa tek onda sve terapije.Unapred zahvalan

Katarina Antunac, dr. med.

12.03.2016. 17:50

Poštovana,
Kod Vas se radi o hormonski pozitivnom tumoru. Vaš liječnik je vjerojatno temeljem kliničke slike, dakle nakon što je vidio kako dojka s tumorom izgleda, donio odluku da se prvo krene s kemoterapijom kako bi se tumor smanjio. Također, ovisno o odgovoru tumora na liječenje, donosi se odluka o vrsti operacije.

alter1

17.03.2016. 17:05

Molim vas tumačenje nalaza kao i prognoze.
Lijep pozdrav svima i sve pohvale na hrabrosti i međusobnom pomaganju.
Nažalost mamina loša dijagnoza dovela me na ove stranice te vas molim da mi pomognete.Naime,majka mi je prije 2,5 mj.završila na hitnom pulmološkom zbog pleuralnog izljeva koji je nakon analize bio negativan,bila je 3 tjedna u bolnci praktički bez dijagnoze u međuvremenu su njoj napravljene sve moguće pretrage kao i tamponaža perikadnog izljeva(700 ml krvavog sadržaja)i punkcija limfnog čvora koja je nažalost bila pozitvna.Nakon toga napravljen je pet ct i pronađene su promijene na limfnim čvorovima te je upućena na skidanje tih limfnih čvorova.U međuvremenu dolazi do komplikacija uslijed ponovljenog perikadnog izljeva ovaj put puno težeg te se objedinjuje operacija limfnih čvorića i perikadnog izljeva.Naapominjem da su na lim.ćvo.metastaze i primarni karcinom još nije otkriven u toj fazi.Da skratim,nakon sanacije izljeva dolazi do komplikacija te upada u rest i smještena je na JIL-u 8 dana je bila u komi i dr.su nam davali najgore moguće ishode ali eto ona se ipak probudila i uspostavila kontakt.Nalaz je došao i otprilike ovako izgleda:
CARCINOMA MAMME METASTATICUM
HER2:POZITIVAN(SCORE +3)
kI67:62,4%
INUNOFENOTIP TUMORA:luminalni B,HER 2 pozitivan
Estrogenski receptori:90%
progesteronski:25%

Katarina Antunac, dr. med.

19.03.2016. 18:15

Poštovana,
kod Vaše majke se radi o Her2 i hormonski pozitivnom raku dojke koji se, nažalost proširio. Za takav tip tumora postoji učinkovita terapija kojom se bolest može staviti pod kontrolu, međutim, pitanje je kakvo je opće stanje majke te da li ju ona, s obzirom na to može primiti. Onkolog će svakako detaljno pregledati bolesnicu i kompletu medicinsku dokumentaciju te potom donijeti odluku o liječenju. Iskreno se nadam da će se majka dovoljno oporaviti da može primiti terapiju.

Tica Jovic75

19.04.2016. 23:35

Postovani doktore
Molim Vas za pomoć oko ovog izvestaja


Dijagnoza:
C50.9 Ca mammae I. dex.
CS 0
E04.9 Struma nodosa bill gl thyreoideae/St post operatioenm

Dg: QMLD pp Ca (OP 15.05.2007)
St. post CMF TH x VI adj.
St.post irrad. post op.
St.post TH cum Nolvadex.
Extirpatio Tu mammae in toto pp Ca ductale in situ. ( op:7.06.2012)
ER 0, PR 0
Hysterectomia totalis pp polypus glandularis permagnus endoemtrii. Atrophia endometrii.Adenomyosis uteri
St.post Th cm Femara ( do juna 2013) .
Lobectomia I.dex. pp benigno ( OP 27.11.2013.g.7
Paresis n. recurrentis

OP:Mastectomia subcutanea I.dex. cum poreservatio NAC. Biopsio ex tempore systema ductalis terminalis.
01.02.2016
PH - CARCINOMA METAPLASTICUM ( Mixed epithelial/mesenchymal metaplastic carcinoma- seu
Adenocarcinoma with chondroid differentiation) GLANDULAE MAMMAE CUM INFILTRATIONEM NEOPLASTICA
CUTIS- pT4b, G2,
pVI, pNI nije uocene.
ER 0 , PR 0, HER2 1+ , Ki-67 50 %.

NALAZ
Indikovana hemioterapija po protokolu AC x IV serije,potom Taxol u nedeljnom rezimu u XII serija.
Pre zapocinjanja hemioterapije uraditi EHO srca sa EF.

Molim vas za misljnje
hvala

Irenee

24.04.2016. 04:05

Poštovani, molila bih vas pojašnjenje phd nalaza. Naime nakon biopsije u 09 mj 2015. dijagnosticiran mi je rak dojke trostruko negativan veličine 7x5,5 cm. Odrađena je kemoterapija (4xac i 12xtaxol), te operacija tijekom koje je odstranjena lijeva dojka i 7 limfnih čvorova. Phd nalaz nakon operacije glasi: veličina uzorka dojka 17:12:3cm, aksa 8:8:2 cm. Dojka: makroskopski se u parehimu dojke vidi područje zuckastosivkaste boje veličine 6:5:3cm koje se preuzme u cijelosti a histoloski odgovara reparatornim promjenama parenhima dojke s vidljivim holesterolskim kristalima te nakupinama mononukleara i umnoženo vezivno tkivo. Nigdje se u primljenom i pregledanih materijalu ne nađe zloćudnog tumorskog tkiva.
Aksila: izolira se 7 limfnih čvorova promjera 0,5-2cm sa zarisno vidljivom deplecijom limfocita, umnoženim vezivnim tkivom te pigmentofazima. U primljenom i pregledanom materijalu se radi o kompletnom patološkom odgovoru tumorskog tkiva na neoadjuvantnu terapiju. Sine metastases lymphonodorum (0/7) yN1
Da li je uzeto tkivo ozdravilo ili je isto trebalo biti skinuto zbog prijašnje prisutnosti tumora?
Hvala

Katarina Antunac, dr. med.

24.04.2016. 17:40

Poštovana Tica Jovic 75,
pretpostavljam da je 2007. i 2012. također operirana desna dojka? Provedeno je liječenje: kemoterapija, zračenje i hormonska terapija.
Uglavnom, sada je odstranjena desna dojka s tumorom koji je zahvatio i kožu. Tumor je hormonski i Her2 negativan što znači da bolesnica nije kandidat za liječenje hormonskom ili antHer2 terapijom te je ordinirana kemoterapija.
Nadam se da je prije ove zadnje operacije učinjena dijagnostička obrada koja je isključila proširenost bolesti u druge organe.

Katarina Antunac, dr. med.

24.04.2016. 17:45

Poštovana Irenee,
kod Vas je tumor u potpunosti odgovorio na primijenjenu kemoterapiju što je izvrsna vijest i dobar prognostički pokazatelj. Tkivo je moralo biti odstranjeno jer se bez patohistološkog pregleda cijelog tkiva pod mikroskopom ne može reći ima li ili nema tumora.

Tica Jovic75

27.04.2016. 01:00

Postovana doktorice,
jeste 2007,2012 i evo sad 2016 isto je operisana desna dojka. U pitanju je moja majka 65 godina, nema nikakvih drugih zdravstvenih problema , i nema metastaze.
Nikad nije primala ovu AC i Taxol terapiju, rekli su da ce kosa da joj opadne pa je tuzna i uplasena.Kakva joj je prognoza? Hvala vam na pomoci,puno mi znaci strucno misljenje..

Katarina Antunac, dr. med.

30.04.2016. 12:35

Poštovana,
ukoliko nema metastaza i s odstranjenjem dojke je odstranjena bolest u potpunosti, svakako postoji šansa za izlječenje ovom terapijom, dakle, prognoza nije loša.
Opadanje kose (koja će ponovo narasti po prestanku kemoterapije), iako se psihički teško podnosi, je najmanje zlo u svemu ovom.
Treba imati na umu da je od postavljanja prve dijagnoze raka dojke prošlo gotovo 10 godina a bolest je uz svu propisanu terapiju i dalje pod kontrolom te se nadajmo da će tako i ostati.

Nektar

01.07.2016. 02:05

Postovani,

Molim vas za tumacenje dijagnoze i eventualni komentar propisane terapije posto nismo sigurni koji je cost-benefit odnos u ovom stadiju bolesti. Radi se o svekrvi koja ima 57 godina, njena majka i tetka su takodjer imale karcinom dojke, obje su prezivjele kriticni period od 5 godina, majka je cak odbila hemoterapiju nakon treceg ciklusa.

Ca ductale invasivum, NST, invasivum glandulae mammae NG2, gradus II, pT1cN0M0
Ca tubulolobulare invasivum mammae, NG1, pT1b(m)N0
ER+, PR+, HER 2+ (cekamo CISH analizu).

Preporuka: 6 ciklusa KT-EC te planirati hormonsku terapiju. Herceptin ovisno o CISH analizi.
Nottingham skor je 6.
Ki-67 je do 15%.

Uradjena je mastektomija dojke. U masnom tkivu koje odgovara aksilarnom repu nadje se ukupno 10 limfnih cvorova bez sekundarnih depozita. Usput, pacijentica nema nikakvih komorbiditeta.

Lijep pozdrav

Katarina Antunac, dr. med.

03.07.2016. 15:25

Poštovana,
nalaz mi je malo nejasan, čini se da se radi o 2 odvojena tumora?
U svakom slučaju, nijedan tumor se nije proširio na limfne čvorove pazuha što je izvrsno.
Imamo podatke o biologiji jednog tumora, hormonski je pozitivan i niskog proliferacijskog potencijala (to je ovaj Ki67 koji je manji od 15%) te je svakako indicirana hormonska terapija. Treba pričekati nalaz Cish analize, ukoliko tumor bude Her2 pozitivan, slijedio bi Herceptin a tada bi bila indicirana i kemoterapija, Ukoliko prema Cish analizi tumor bude Her2 negativan,nije indiciran Herceptin ali onda možete razgovarati s onkologom i o eventualnom nedavanju kemoterapije.
Ponavljam, to su podaci za jedan tumor. Ukoliko se zbilja radi o dva tumora te su nalazi za drugi tumor drugačiji, to utječe na odluku o nastavku liječenja pa Vam predlažem da zamolite svog onkologa da Vam to razjasni.
S obzirom da je učinjen radikalni zahvat te nisu zahvaćeni limfni čvorovi pazuha, nije potrebno zračenje.

Nektar

03.07.2016. 17:45

Hvala Vam puno na izdvojenom vremenu. Ductale invasivum je prvi otkriven, za njega imamo biologiju. Ovaj drugi je otkriven slucajno kada je dojka nakon mastektomije poslana na biopsiju.

Nektar

03.07.2016. 23:00

Pozdrav,

Moze samo pitanje, da li pozitivnost HER2-neu receptora znacajno mijenja prognozu od izvrsne ka losijoj. Pacijentica je poprilicno rastresena, posebno u ovom vremenu Google pretrazivaca i portala tipa Ljepota i zdravlje i slicno koje ona pretrazuje. Bas zbog toga sam se odlucila obratiti vama. Konzilij je trajao minut, vi imate karcinom idete na 6 ciklusa i to je to. Suprug i ja poprilicno citamo istrazivanja, ali smatramo da se ipak trebamo obratiti nekome poput Vas ko nam moze dati adekvatno misljenje na osnovu znanja i iskustva. Mi smo ljekari, ali tek zavrsili fakultet pa se ne usudjujemo komentarisati. Hvala unaprijed.

Katarina Antunac, dr. med.

09.07.2016. 17:05

Poštovana,
bez cish nalaza ne može se donijeti odluka o nastavku liječenja, svakako inzistirajte na razgovoru s onkologom po njegovom dobivanju, poglavito zato što ste kolege pa možete drugačije sagledati situaciju.
Her2 pozitivni tumori jesu ranije imali lošiju prognozu ali danas je na raspolaganju toliko antiHer2 lijekova da im je uz njih prognoza čak bolja od prognoze nekih podtipova Her2 negativnih tumora.

Nektar

10.07.2016. 00:35

Zahvaljujemo se na odgovoru, dosta ste nam pomogli. Kod nas CISH ne smatraju hitnim jer svakako kao mora na hemoterapiju. Nama je ta iskljucivost neshvatljiva, posebno u stadiju I. Pokusat cemo razgovarati s onkologom te ubrzati CISH. S hemoterapijama zele poceti jos sljedece sedmice. Lijep pozdrav i mnogo srece

Nektar

17.07.2016. 14:05

Da li je bolje pacijentici davati Kytril ili Zofran, ili da dodjemo do palonosetrona ili nekog drugog lijeka iz te grupe. Pacijentica tvrdi da Kytril ne pomaze.

bebana1

17.07.2016. 21:30

Postovanje!
Imam 50 godina imala sam operaciju dojke 12.12.2012. Nije mi odstranjena cijela dojka vec samo dio. Gr 2 pT1cN1aMx, igi +1/10 L1PN1V1, ER poz 6,PR poz 6, HER 2 neg.
U meno pauzi sam vec 5 god, pijem Femaru prosla sam zracenje i kemo ter. dosadasnji nalazi su uredni ali u zadnjem pregledu UZ mi je receno da u aksilama se ne vide patoloski ln- desno manji ln 6x4 mm sa lipomatoznim centrom. Molim Vas da mi protumacite dijagnozu ( tumora koji sam izvadila) i da mi pojasnite ovo sada sto je lipomatozno. Hvala.