Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Adenomioza


Autor Poruka

ntanja1271

12.03.2017. 12:15

Poštovani, imam 45 godina i zbog obilnih i bolnih menstruacija te sumnje na adenomiozu 15. 4. 2016. postavljena mi je Mirena. Nakon toga su se pocele pojavljivati ciste na jajnicima ( po jedna na svakom jajniku, gusceg sadrzaja). Napravila sam i kontrolu tumorskog markera Ca 125 u tri navrata i iznosio je 55, 52 i 51. Ciste su bile oko 20 mm, s tim da je ona na desnom jakniku nestala ali na lijevom nije. Meni Mirena nije osobito pomogla, krvarenja su i dalje dosta obilna, nesto manje bolna. Zadnja tri mjeseca imam problema sa smeđim isjedkom koji se pojavljuje negdje na sredini ciklusa i traje do menstruacije. Noge su mi natecene, trbuh nadut, a na zadnjem UZV pregledu grudi 3. 3. 2017. otkrivene su male ciste na grudima (na desnoj dojci 6×3 mm a na lijevoj 3 mm . Mislim da je to sve od Mirene, ali me je ipak strah zbog povisenih markera. Papa test sam radila prije par mjeseci i bio je u redu. Na zadnjoj kontroli 10. 3 2017. UZV nalaz je glasio: uterus u HRVF, endometrij tanak, Mirena in situ. Prednja i straznja strana uterusa zadebljana. Na lijevom jajniku hipoehogeno ukljucenje 20 mm. Desni jajnik uredan. Ca 125 51. Molim vas za savjet - jedni savjetuju operaciju - vađenje maternice, a drugi pracenje. Ja sam zbog svega u strahu. Srdacan pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

13.03.2017. 20:15

Poštovana,
vrlo česte nuspojave Mirene su benigne ciste jajnika i promjene u krvarenju (uključujući pojačano ili smanjeno krvarenje, točkasto krvarenje, neredovite mjesečnice, te izostanak mjesečnice. Ca 125 može biti povišen kod adenomioze i funkcijskih cista jajnika, što su sve benigne promjene. Preporučio bih Vam redovite kontrole pa ukoliko se stanje neće popraviti u obzir dolazi i operacija.