Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


bakterije


Autor Poruka

Lara

29.05.2002. 14:01

Poštovana doktorice,

već sam na rubu živaca. Moj suprug se već devet mjeseci liječi od raznih bakterija pronađenih u ejakulatu. Najprije ureoplasma i mykroplazma - pio je Doksicikline, potom Esherihija coli - dobivao Garamicin injekcije, a potom pio Nolicin tablete, a na kraju Esterococus- pio Nolicin tablete. Moji svi nalaz su uredni (brisevi i urunokultura). Posljednji nalaz mikrobakteriološke obrade ejakulata opet nije čist. Ja imam 38 g., suprug 37. i spremamo se na trudnoću. To mi je druga trudnoća, ali napominjem da sam u prvoj imala spontani pobačaj. Moj ginekolog savjetuje da usprkos takvom nalazu supruga pokušamo začeti jer nam vrijema prolazi i da će ako dođe do oplodnje ionako se oploditi samo zdravi spermiji, a ne infcirani. Ja sam u strahu da se na taj način i fetus ne zarazi, a i da se infekcija ne proširi na mene, a više nemam niti vremena niti živaca za čekanje. Osim toga stalno filanje antibioticima (moj suprug ih pije već 4 mjeseca u kurama od 10 ili 15 dana) je besmisleno a svaki put se pokazuje druga bakterija. Što činiti? Napominjem da su mi od sutra počinju plodni dani pa ne znam što činiti - poslušati ginekologa i pokušati zanijeti usprkos nalazu ili da suprug liječi infekciju - ali kako više i gdje da se obrati. Bio je i kod urologa koji mu je napravio ultrazvuk prostate i testisa i sve je u redu.
Molim za savjet što učiniti i kuda krenuti.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.06.2002. 10:34

Poštovana,
S obzirom na anamnezu spontanog pobačaja bilo bi preporučljivo zaliječiti infekciju kod supruga kako bi se spriječio ponovni neželjeni ishod ev. buduće trudnoće. Bilo bi idealno zanijeti neposredno nakon verificrane negativizacije infekcije u supruga i urednom nalazu Vašeg cervikalnog obriska. Također vjerujem da ste isključili druge uzroke spontanog pobačaja (nrp. nasljedni poremećaj, insuficijencija žutog tijela, anomalija ili abnormalnost maternice, imunološki uzrok i sl). zbog toga bi bilo poželjno da se obratite na obradu u ustanovu specijaliziranu za prekoncepcijsku obradu i /ili probleme bračne neplodnosti (npr Klinika Petrova ili Sveti Duh u Zagrebu).