Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Bolni spolni odnosi


Autor Poruka

Niveska18

03.06.2014. 16:35

Poštovani!
Imam jedan jako veliki problem kao što sam naslov kaže bolni spolni odnos.
Imala sam gljivicnu infekciju 5 puta od 11 mjeseca i uvijek kad odem kod gin. da mi samo kremu plymicol i naravno da pomogne, ali nakon par mjeseci se opet javi.
Imam problem i oko mjesecnice nikad nije tocna ili dodje pocetkom mjeseca, sredinom ili na kraju i tako je svaki mjesec i zbog toga sam bila i dobila sam duphaston koji sam pila i menga je bila onda bila uredna, ali kada sam prestala piti sve se opet pobrkalo.
Najveci problem je spolni odnos toliko je bolan da na samom pocetku moramo prestati imam osjecaj žarenja uzasna bol. A nakon spolnog odnosa uvijek mi curi krv i boli me vagina 5-6 sati nakon seksa.
Da napomenem to mi je drugi partner!

Nadam se da ce te me uputiti i dati mi neki pametan savjet posto moj gin. stalno prepisuje kreme, a od kremi nikakvo poboljsanje.
Hvala unaprijed!

Dejan Šakoronja, dr. med.

03.06.2014. 18:05

Koristite lubrikante izvana prije odnosa.
Savjetujem cervikalne briseve da se vidi uzrok upale u rodnici.

annie_02

17.03.2020. 21:20

Poštovani,

zanima me da li je normalno da spolni odnos ili ginekološki pregled peče? Imam 34 godine, nisam nikad rodila niti imala pobačaj, ne koristim nikakvu kontracepciju, redovito idem na preglede. Nalazi su uredni i nemam nikakve ozbiljne tegobe. Što se menstruacija tiče, one su uredne, malo bolne pa popijem samo prvi dan Neofen forte. Prije 2 godine sam imala upalu izazvanu Candidom albicans, ginekolog mi je propisao  Lomexin. 

Ali što se tiče pregleda - bilo da je palpacijski pregled, uvođenje spekuluma ili vaginalni ultrazvuk - nepodnošljivo, žari me. Da li je moguće da je rodnica upaljena, a da uzrok nije gljivica? Ništa me ne svrbi i ne peče kad hodam ili sjedim, crvenila nema, znači boli me samo kad dođe do pregleda ili spolnog odnosa. Već dvije godine sam bez partnera, a dok sam imala partnera i spolne odnose također su bili bolni. Ali stvar je u tome što se ta bol pojavila odjednom i traje već dugo. Do prije par godina je bilo sve u redu, nikakva bol tijekom spolnog odnosa i onda je odjednom počelo biti nepodnošljivo, osjećaj žarenja pri svakom odnosu ili ginekološkom pregledu. Tada sam imala tu upalu izazvanu Candidom pa ne znam da li je možda zato spolni odnos bio bolan? Prije 2 mjeseca sam napravila Papa test i ultrazvuk - sve uredno. Kupila sam i Canestest i sama uzela bris - također pokazao da je sve u redu.

Čitala sam da se taj problem može pojaviti ako osoba ima problem sa štitnjačom. Ja imam subkliničku hipotireozu, ali endokrinolog kaže da terapija nije potrebna jer kod mene nije toliko strašno, TSH nije puno izvan granica normale. Da li bi možda Linola fett krema pomogla ili Lidokain gel? Što se tiče suhoće rodnice, s tim nemam problema, ali s obzirom na bol pri ulazu u rodnicu ne znam da li bi možda Vagisan krema pomogla ili možda neka druga? Da li se to možda može riješiti sa kupkom od nekog čaja? Čitala sam da pomaže i kupka od koloidnog zobenog brašna, ali nisam još to probala. Ovo je zbilja veliki problem jer ako to ne prođe neću moći zasnovati obitelj. Zbilja mi nije jasno u čemu je problem jer ginekološki nalazi su mi uredni. Svaki savjet bi puno pomogao. Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

18.03.2020. 09:30

Poštovana, bol tijekom odnosa - dispareunija može se javiti zbog različitih uzroka i zato je potreban multidisciplinarni pristup kako bi se postavila točna dijagnoza. To uključuje psihologa, urologa, ginekologa i dermatologa. Površinska dispareunija može biti uzrokovana infekcijom, iritacijom ili alergijom. Smanjena produkcija spolnih hormona može dovesti do suhoće rodnice i osjećaja pečenja. Uzrok duboke dispareunije može biti endometrioza, ciste na jajnicima, ali i problemi s probavnim traktom (opstipacija, hemeroidi). Pečenje je najčešće uzrokovano upalom i smanjenom produkcijom spolnih hormona. Savjetujem da uradite cervikalne briseve i hormonsku analizu.
Prema onome što ste naveli moguće je da se radi i o vulvodiniji. Vulvodinija je kronična bol koja se javlja na vulvi oko ulaza u vaginu i nema jasan uzrok nastanka. Bol se može manifestirati u obliku žarenja, osjetljivosti, bockanja, kuckanja ili svrbeža. Neugodan osjećaj boli može biti nepodnošljiv do te mjere da onemogućuje seksualni odnos ili čak dugotrajno sjedenje. Smatra se da presudnu ulogu u nastanku poremećaja imaju mastociti (stanice imunološkog sustava) koji su "preosjetljivi" na normalne podražaje iz okoline i reagiraju kao da je u pitanju upalna reakcija. Dijagnosticiranje vulvodinije ponekad može biti veoma teško. Simptomi mogu potrajati mjesecima ili godinama, ali isto tako mogu i vrlo brzo nestati.
Preporuke: Izbjegavajte iritiranje vulve korištenjem pamučnog donjeg rublja i uložaka, ne koristite sapun i gelove za pranje, upotrebljavajte lubrikante kod seksualnog odnosa. Anestetička krema prije odnosa, estrogeni u obliku vaginalete ili kreme, triciklički antidepresiv u malim dozama koji djeluje protuupalno i analgetski na živčane završetke i dijeta sa manje oksalata mogu ublažiti simptome..