Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Brisevi cerviksa


Autor Poruka

valek

25.05.2014. 15:20

Poštovani, imam 38 godina i prije 10- ak imala sam smetnje koje su upućivale na urološke ili ginekološke smetnje. Imala sam jače bolove u području mjehura i križa poput menstrualnih uz stalnu potrebu za mokrenjem, ali bez smetnji pri mokrenju. Vadila sam krv i dala urin na analizu i urinokulturu. Nalazi u krvi nisu upućivali na upalu ( L mirni, SE ok, CRP nizak). Urinokultura je u redu. Napravila sam i ginekološki pregled uz kolor dopler te je sve ok kao i papa test. Moja liječnica mi je prepisala antibiotik Zinat i kroz 10 ak dana tegobe su u potpunosti nestale. Mišljenja je da moram na briseve cerviksa i uretre. Ginekologinja to nije predlagala . Što Vi mislite moram li raditi briseve? Rodila sam prije 4 godine i ne planiram više. Unaprijed zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.05.2014. 15:50

Ako ste bili na ginekološkom pregledu i ako nije utvrđen nikakav problem isti za sada nizu nužni.

Annie1982

24.11.2014. 16:50

Poštovani doktore

Imam 32 godine, zadnje dvije godine pokušavam ostati trudna ali se ne dogadja ništa. Od 2012. godine bolujem od dijabetesa tip 1 koji je dobro reguliran. Zadnji hba1c je 6, težina 57 kg, visina 173 cm. zadnjih nekoliko mjeseci posjećujem svog ginekologa koji je je slao na vadjenje hormona, svi su bili uredni osim prolaktina koji je bio 675 ali nije bilo fizičke aktivnosti prije vadjenja pa je doktorica zaključila da je to ok. Zadnje što sam radila su bili brisevi, DNA vrste Chlamydia trachomatis nije dokazana, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma hominis je bio negativan plus bris cerviksa - aerobno je fiziološka flora rodnice. I sad me šalje u bolnicu na pregled kod ginekologa Matasa u Zadru. Tek sada mi nije ništa jasno. Jeli mi možete pomoći savjetom?
Hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

24.11.2014. 22:20

Sve je dobro napravljeno. Kod vas se još trebaju napraviti određene pretrage kao i spermiogram supruga.

26.11.2014. 19:50

Poštovani,

Zbog pojačanog iscjetka koji perzistira par mjeseci, a bjeličasto-zelenkaste je boje i neprijatnog mirisa, izuzetno sluzavog

Rađen je Vaginalni bris na kome je izolovan Streptococcus faecalis, po antibiogramu Ampicilin S, Ciprofloxacin R, Norfloxacin R, Tetracycline R.

U Cervikalnom brisu u ispitivanoj kulturi izolovan Streptococcus faecalis, po antibiogramu Ampicilin S, Ciprofloxacin R, Norfloxacin R, Tetracycline R.

Urinokultura uredna.

Šta znači ovaj nalaz, i kako se liječi?

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.11.2014. 23:15

Imate streptokok. Liječenje je prema antibiogramu, uz antibiotike.

ivy123

26.10.2016. 20:50

Poštovani,
na jednoj stranici sam pročitala da se CV brisevi ne bi trebali uzimati u periodu ovulacije, međutim, ja sam sve CV briseve baš radila u tom periodu pa me zanima da li zbog toga mogu biti lažno negativni. Također me zanima da li pilula za dan poslije može utjecati na navedene nalaze. Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.10.2016. 23:00

Brisevi se uzimaju neovisno o dijelu ciklusa, dakle kad postoje smetnje, odnosno sumnja se na upalu vrata maternice i jajnika i jajovoda, u trudnoći kod otvaranja vrata maternice i kod lošeg papa testa i sl. Pilula za dan poslije nema veze s tim.

Ninazg

30.05.2017. 21:15

Poštovani,
nedavno sam radila cerviksalne briseve i sve je uredno osim bakteriološko aerobno i mikološki.
Naime, u nalazu makrobiološke pretrage piše: "Sterilno", a u komentaru: "Mikroskopski preparat: vidi se <5 polimorfonuklearnih leukocita po velikom vidnom polju".

Ginekolog mi je objasnio da to nikada nije sterilno te da nalaz znači da tu može i ne mora biti nečega.
Dobila sam terapiju Makromicinom 3 dana te Klotrimazol vaginalete.

Je li ta terapija u redu?

Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

31.05.2017. 09:30

Poštovana, ukoliko nije izolirana nikakva patogena bakterija terapija nije potrebna. Inače rodnica nije sterilna i u njoj žive, kao i na cijelom tijelu mnogi mikroorganizmi. Kada se pojedini mikroorganizmi umnože i izazovu simptome kao što su iscjedak, svrbež, peckanje propisuje se terapija.