Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hemoragična cista na jajniku


Autor Poruka

Vrapcic123

30.05.2017. 22:35

Poštovani,

molila bih Vas pomoć i savjet. Ginekolog mi je prije tjedan dana uočo cistu ultrazvučnim pregledom, naime radi se o cisti miješanih odjeka, veličine 53x50 mm, uz nju je bila još jedna od 31x28 mm. Uterus je bio b.o., e 12 mm, u douglasnu nije bio slobodne tekućine, abdomen na razini prsnog koša, bolan na dubinsku ppilaciju u području lijevog donjeg kvadranta abdomena, nije bilo defansa, papa test je bio uredan. Tumorski marker vađeni 24.2.2017. su bili: Ca 125 je bio 17 (fer.interval 0-35), Ca-15-3 je bio 12 (ref.interval 0-31) i Ca 19-9 je bio (ref.ineterval 0-35). Nalaz cb uredan. Papa od 6.3.2017. uredan. Dogovor je sa ginekologom bio da se javim ponovno nakon menstruacije, 5-8 dan ciklusa.

No prekjučer sam primljena u hitnu ginekološku ambulantu u bolnicu zbog jakih bolova u abdomenu. Bez obzira što sam uzela dva paracetamola od 500mg, te Brufen 600 bolovi nisu uopće prestali niti se umanjili. Prvi dan menstruacije je već bio u tijeku. Od uvijek imam jako bolne menstruacije, no ovaj put je bilo baš iznimno bolno, čak sam i svjest bila izgubila na kratko (pretpostavljam od bolova).
U ovom dijelu ću citirati odjelnog liječnika koje me zaprimio: Genitalni nalaz per speculam: vanjsko spolovilo nalipare, u rodnici svježe menstrualne krvi, nakon brisanja pokaže se epitelizirana porcija.
Palpatorno: utersu u AVF-u, veličinom poput manje ženske šake, tvrd, gibljiv, u području desnih adneksa ne palpiram patoloških vorbi, a s obzirom na bolnost ne uspjevam isplapirati ranije opisivanu tvorbu. UZV: uterus je AVF, endometrij 5.2 mm, uterus normalnih kontura, desni jajnik uredan, na gornjem polu lijevog jajnika heteroehosonični odjhek 28x18, poput hemoragične ciste. Retrouterino nema slobodne tekućine.
RR: 140 / 95 mm Hg / min Tax_ 36.4 oC
Upalni parametri b.o. BHCG 1,2 IU.

Otpuštena sam iz bolnice i rekli su mi da ću najvjerojatnije u skorije vrijeme morati operairati tu cistu koja je ostala i da mi je navodno bolove prouzročila ta cista uz jače menstualne bolove. Zanima me obzirom da je riječ o hemoragičnoj cisti hoću li je zaista morati operirati ili ona može sama puknuti? Je li općenito ta vrste ciste opasna? Mogu li tu pomoći neki prirodni preparati (čajevi recimo)?

Ispričavam se na jako opsežnoj poruci, no u brizi sam zbog potencijalne operacije.

Lijep pozdrav,

Marina

Ivo Balenović, dr. med.

31.05.2017. 09:50

Poštovana, hemoragična cista na jajniku je fiziološka pojava i nastaje kada dođe do nešto obilnijeg krvarenja na mjestu ovulacije u jajniku. Terapija nije potrebna i cista se povlači sama od sebe.